Objavljeno

Marinu Abramović primila američka Nacionalna akademija umjetnosti

Marina Abramović dobitnica je međunarodnog priznanja američke Nacionalne akademije umjetnosti. Ova umjetnica našla se na popisu uz još 12 svjetski poznatih osoba koje su svojim radom doprinijeli suvremenoj američkoj umjetnosti.

‘Baka performansa’ dobitnica je nekoliko priznatih nagrada i priznanja, sudjelovala je i na Bijenalu u Veneciji, a 1997. godine dobila je Zlatnog lava za svoj rad Balkanski barok. Njezina izložba Umjetnica je prisutna u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, neočekivano je postala spektakularni društveni događaj koji je posjetilo gotovo 800 tisuća ljudi.

U društvu 13 odabranih je i ovogodišnja predstavnica SAD-a na 55. Bijenalu u Veneciji Sarah Sze, a među novim članovima Nacionalne akademije je i Christian Marclay, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na 54. Bijenalu umjetnosti ‘Iluminacije’ 2011. godine, za rad Sat.

Odabranim umjetnicima (Dotty Attie, Alice Aycock, Mark Bradford, Barkley L. Hendricks, James Rosenquist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Carrie Mae Weems i Fred Wilson) pridružit će se i grupa od šestoro arhitekata (Renzo Piano, David Adjaye, Paul Broches, Kate Orff, William Pedersen i Moshe Safdie), a svi odabrani službeno će biti proglašeni akademicima 29. listopada, prenosi Tportal.hr…


Povezano