Objavljeno

Maja Hrgović: U Hrvatskoj je nestala čast iz novinarskog posla

Uspješna novinarka, predstavnica Udruge za kulturu i nove medije Arteist i izvršna urednica istoimenog portala, Maja Hrgović, za Libelu govori o nedavno objavljenoj knjizi i novinarstvu u Hrvatskoj.

Roman Živjet ćemo bolje je spoj fikcije i istinitih događaja, a inspiriran je njezinim istraživačkim radom u Bugarskoj, Rumunjskoj i Italiji. Ideju je počela razvijati još 2009. godine, kada je u Međunarodnom programu za novinare istraživače sudjelovala s temom identiteti.

„Zanimalo me što se događa ženama koje su preuzele na sebe tu snažnu misiju prehranjivanja svojih obitelji i to radom na zapadu. To je neki novi val ‘gastarbajterica’ … Zanimalo me kako se tu transformira njihova ekonomska uloga i da li je to nešto što ih osnažuje, jer odjednom žene nisu pasivne kućanice nego breadwinners.“, kaže Maja.

Očekivala je priče o ženskom junaštvu, a zatekla ju je tužna realnost i priče o ženama koje odlaze u Italiju brinuti o starijim osobama ne bi li osigurale tek osnovnu egzistenciju svojoj obitelji, dok talijanski sustav tolerira njihov rad na crno jer tako krpaju „rupe u socijalnom i zdravstvenom sistemu“, a priča je postala još mračnija kada je otišla u Rumunjsku i Bugarsku.

Navodi primjer mlade Bugarke „kojoj je na rukama umrlo šestero starih ljudi i koja svoju djecu viđa jednom godišnje i s kojima je potpuno otuđena. Njezina djeca su se na neki način okrenula protiv nje, mamu ne viđaju, tata taj novac troši svakako i mali dio toga ide za njihovo školovanje“.

Na pitanje žali li što je radi istraživanja, tek rođenu kćer, morala ostavila na čuvanje majci, samosvjesno, bez namjere ispričavanja, odgovara da joj je bilo teško, ali da zna točno koliko prostora će žrtvovati za dijete, a koliko će ostaviti otvorenog prostora za karijeru.

Kratko je prokomentirala i lošu novinarsku situaciju u Hrvatskoj smatrajući kako joj je sudjelovanje u spomenutom istraživanju samo još jednom osvijestilo lošu poziciju novinara tekstove produciraju kao na traci često bez mogućnosti da se posvete i kvalitetno obrade temu. Priznaje da zbog toga mnoge svoje tekstove ne potpisuje s ponosom.

„U Hrvatskoj je nestala čast iz novinarskog posla, biti novinar nije časno, pogotovo kad se moraš nekome ispričavati kad kažeš da si novinar“, prokomentirala je, ali ovo istraživačko iskustvo, vratilo joj je vjeru da postoje novinari koji su dobro plaćeni za posao koji rade i koji ga rade časno.


Povezano