Objavljeno

Kratki film nedjeljom: ‘Fetus Envy’

Pobačaj je često na meti crkve, ali se koristi i u političkoj borbi za vlast. Prema izvješću Guardiana iz 2011. godine., žene i djevojke diljem Sjedinjenih Država završile su u zatvoru zbog pobačaja. U Alabami je protiv žena koje su podbacile podneseno više od 40 prijava, zahvaljujući državnom zakonu.

Film Fetus Envy, u trajanju od 15-ak minuta, predočuje tu opasnu borbu protiv žena koje se odlučuju na abortus, a cilj projekta je pokazati javnosti na koje se sve načine taj rat vodi.

Godine 2006. , 15-godišnjakinja imenom Rennie Gibbs, osuđena je za ubojstvo nakon što je pobacila. Iako je bila ovisna o kokainu u vrijeme trudnoće, nije dokazana veza između pobačaja i Gibbsine zloupotrebe droga. Njezina priča je u jednom dijelu poslužila kao inspiracija za kratki film Fetus Envy, satirični komad koji istražuje što se može dogoditi kada birokrati odluče kontrolirati naše živote i naša tijela.

“Osobno mi je samo jedna žena rekla da je žestoko protiv pobačaja!'”, objasnila je redateljica i scenaristica filma Melissa Maxwell. “Film prikazuje kako mali segment našeg društva iskorištava problem pobačaja za vlastitu političku korist. Riječ je o kulturi na čijem su čelu kritične odluke koje utječu na žensko zdravlje, a mobiliziraju se od strane ambicioznih političara i bezličnih birokrata. I svaka žena, bez obzira na kakav se ishod odluči, i koja se ne brine o gubitku svojih osnovnih ljudskih prava treba se preispitati.“ Bust.com…


Povezano