Objavljeno

Knjiga o pregledu ženskog pokreta u BiH dostupna online

Nastala kao rezultat istraživanja formacije ženskog pokreta u Bosni i Herecegovini i podizanja ženskog glasa protiv diskriminacije i nejednakih mogućnosti, knjiga Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture autorice Zlatiborke Popov Momčinović u cijelosti je dostupna online.

Knjiga je kombinacija teorijskog promišljanja i empirijskog istraživanja, te progovara o snazi i svrsi ženskog pokreta u BiH od doba Austro-Ugarske do danas.

Momčinović podsjeća kako je u kontekstu civilnog društva “prirodno” nametanje ženskog pitanja i redefiniranje klasične uloge žena upravo u tom, civilnom kontekstu, koji se smatra slobodnijim od političkog. Istovremeno, važnost ženskog pokreta kao aktera u civilnom društvu vidi se u njegovoj mogućnosti utjecaja na političku sferu.

Organiziranjem žena u BiH stvoren je alternativni javni forum koji je dao prostor i vidljivost prethodno “nevidljivim” temama kao što su patrijarhat, seksizam, nasilje nad ženama i marginalizacija žena.

Uz pomoć intervjua s aktivisticama iz Bosne i Hercegovine autorica je pokušala dokučiti ima li danas uopće ženskog pokreta u BiH. Njihovih odgovori su različiti, često polarizirani, iz čega se može zaključiti da je potrebna intenzivnija rasprava o ulozi i položaju žena u bosanskohercegovačkom društvu, civilnom kao i političkom.

Cilj ženske scene, zaključuje se, trebao bi biti “osobit otpor naspram svih praksa isključivanja (ne samo u rodnom smislu), koje još uvijek održavaju pojam općeg kao ‘solidarnost u sadašnjem činu političke borbe'”.

Makar se ponekad možda čini kako se u ženskom pitanju na ovim prostorima za svaki korak naprijed učine dva koraka unazad, teorija i empirijsko istraživanje predstavljeni u Ženskom pokretu u Bosni i Hercegovini pokazuju kako je u BiH stvoren prostor u kojem žene mogu otkriti svoje potencijale i razviti društvene vještine pomoću aktivističkog djelovanja.

O feminističkom pokretu u Bosni i Hercegovini ne može se govoriti, zbog toga što se feministički aktivizam u BiH svodi na individualne napore i nije do sada prerastao u organizirani društveni pokret. Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture svojevrsni je poziv na veći, snažniji angažman žena u bosanskohercegovačkoj politici i civilnom društvu. [V.S.] Radiosarajevo.ba…


Povezano