Objavljeno

Kalifornija ukida porez na tampone?

Zakonodavci u Kaliforniji tvrde kako ne bi trebao postojati porez na tampone, higijenske uloške i ostale proizvode koje žene koriste tijekom menstrualnog ciklusa jer su oni medicinska nužnost, a ne običan higijenski proizvod.

„Higijena tijekom menstruacije nije izbor“, izjavila je političarka Ling Ling ChangCristina Garcia, koja je s Chang pokrenula ovu incijativu, tvrdi da menstrualni proizvodi mogu biti veliki trošak za žene sa slabim novčanim primanjima. 

„Puno muškaraca mi govori da je to glupo ili nebitno, jer uspoređuju tampone i menstrualne uloške s dezodoransima i kremama za brijanje, ali kada čujem priče mladih žena koje kupuju tampone jedan po jedan na benzinskoj postaji jer im je to jedini način … Tužno je vidjeti takvu bezobzirnost.“ 

S druge strane, ako muškarac želi kupiti Viagru, neće plaćati porez na nju jer se smatra medicinskom potrebom.

Garcia i Chang počele su skupljati priče žena o menstrualnim proizvodima preko hashtaga #notampontax, na Twitteru. Žene u Kaliforniji trenutno troše preko 20 milijuna dolara na porez za takvu vrstu proizvoda, što dovodi do podatka da troše otprilike 7 dolara svaki mjesec tijekom perioda od 30-40 godina. Na kraju se to svodi na 3,300 dolara, koje svaka prosječna žena plati tijekom života.

Garcia dodaje da žene zarađuju manje od muškaraca pa takav iznos ima i veći učinak na njih. „Kada dobijemo menstruaciju ne možemo to ignorirati, novac koji imamo sigurno ćemo potrošiti na to“, izjavila je Garcia.

Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, Maryland i New Jersey neke su od država koje nemaju porez na tampone i higijenske uloške, a nedavno se i u Kanadi glasalo za usvajanje takvog prijedloga. [M.S.] The Guardian


Povezano