Objavljeno

Kako je silovanje korišteno kao oružje rata?

Silovanje u ratu koristi se s određenim ciljem, a najčešće je riječ o utišavanju političkih protivnika ili ugrožavanju žena u društvima u kojima one predstavljaju simbol plodnosti, kako je pojasnila odvjetnica za ratne zločine Celine Bardet na Globalnom sastanku ženskog foruma 2018.

Njezina udruga Nismo oružja rata (WOWW) bavi se suzbijanjem seksualnog nasilja u ratnim područjima, kao i izbjegličkim kampovima.

U ožujku 2019. Bardet će organizirati forum pod nazivom Stand Speak Rise Up u Luksemburgu, a cilj je utjecati na okončavanje seksualnog nasilja u fragmentiranim područjima, među kojima su najugroženija ratna područja i područja pogođena prirodnim katastrofama.

Premda Bardet ističe kako se silovanje kao oružje ne događa toliko često prema muškarcima kao prema ženama, ističe da je ono i dalje problem, no uzroci su drugačiji.

„U Libiji, muškarci su uključeni u društveni život, oni su politički predstavnici, šefovi plemena. Ako su silovani, oni su poniženi, uništeni i nestaju,” pojasnila je, dodavši kako je taj problem vidjela i u Bosni, gdje je i radila sa žrtvama.>

Problem je i među migrantima – njih sedam od deset žrtve su seksualnog zlostavljanja. No zbog nedostatka podataka i dalje nije poznato koliko je problem doista raširen.

Stoga je Bardet odlučila provesti prvu globalnu studiju vezanu uz rasprostranjenost silovanja kao oružja rata. Vjeruje da će dobiveni podaci pomoći i njezinoj organizaciji da kvalitetnije pomogne u suočavanju s problemom.

„Bez obzira na to gdje je počinjen zločin protiv čovječnosti, počinjen je protiv svih nas,” zaključila je. [K.D.] Euronews…


Povezano