Objavljeno

JMBG.org i društvene mreže za praćenje situacije u BIH

Prosvjedi u Sarajevu i dalje traju, a jučer je više od tisuća prosvjednika/ica blokiralo sve izlaze iz zgrade parlamenta izvikujući parole ‘ JMBG’ i ‘Otkaz parlamentarcima’, prenosi H-alter.

Građani i građanke Bosne i Hercegovine nezadovoljni su neodgovornošću vlade koja im je obećala na prošlim lipanjskim protestima da će donijeti novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju do 30. lipnja. Prosvjednicima iz Sarajeva pridružili su se aktivisti iz cijele zemlje i regije.

Prosvjede je organizirala neformalna skupina JMBG za sve koja djeluje preko internet stranice JMBG.org te Facebook stranice JMBG za sve, a kako najavljuju, narednih mjesec dana aktivan će biti građanski neposluh. Sve daljnje aktivnosti, ako Parlament ne odgovori u roku od mjesec dana, bit će najavljene na internet stranici i putem društvenih medija.

Skupina je kao glavni razlog demonstracija navela činjenicu da zbog nepostojanja matičnog broja građana, novorođena djeca ne mogu ostvariti prava na zdravstvenu zaštitu ili putnu ispravu. Time parlament Bosne i Hercegovine krši osnovna ljudska prava.

Nadalje, zahtijevaju formiranje državnog fonda solidarnosti, kojim bi se osiguralo liječenje građana slabog imovinskog stanja te da se zastupnici u parlamentu odreknu 30 % svojih primanja do kraja mandata u korist Fonda.

Situaciju u BiH pratite na društvenim mrežama Facebook, Flickr i Twitter.


Povezano