Objavljeno

Japan: Brak? Bljak. Prava djevojka? Imam virtualnu.

Japan preplavljuje trend svojstven zapadnjačkom svijetu – sve je više mladih koji nemaju djevojku/dečka, nisu time opterećeni i kojima stupanje u brak nije privlačna ideja, prenosi Guardian.

Za neke iznenađujuće, za neke i ne – Japan, koji je prije nekoliko desetljeća bio oličenje tradicionalnosti u pogledu muško-ženskih veza, bilježi sve veći broj samaca. Muškarci pjevaju pop pjesme, izvode koreografirane plesne korake, više brinu o izgledu i čini se da se ne zamaraju time što ne ispunjavaju tradicionalne zahtjeve „muškosti“. Čak 61 posto neoženjenih muškaraca izjavilo je da nema djevojku, a 45 posto tvrdi kako im nije ni važno hoće li ju imati.

Čini se da je mladim Japancima virtualni svijet zanimljiviji od stvarnog, stoga i ne čudi što im je od prave djevojke privlačnija virtualna djevojka. Guardian prenosi zanimljivu, ali i indikativnu izjavu japanskog mladića: „Ne volim stvarne žene. Previše su izbirljive u današnje vrijeme. Radije bih imao virtualnu djevojku.“ Upravo se sve češći bijeg mladih Japanaca u internetski svemir zajedno s istovremenim društvenim i ekonomskim jačanjem žena smatra jednim od glavnih krivaca za uočeni trend.

Prototip suvremenog mladog Japanca stoga bi izgledao ovako: opsjednut je video igricama i virtualnim svijetom, nema djevojku i uglavnom ga i ne zanima pronaći ju, društveni život gotovo da i nema i time se sve više udaljava od uvriježenog modela muškarca. Zanimljivo je kako se vrijednost jedne kulture mogu iz temelja promijeniti budući je u Japanu donedavno odluka o braku i osnivanju obitelji bila neupitna, a danas se čak ni o vezama i djevojkama ne razmišlja puno.


Povezano