Objavljeno

HRT-ov projekt ‘Drugi’ teži tolerantnijem društvu, narod.hr je naravno protiv

Sredinom prošle godine HRT je u sklopu svoje multimedijske platforme pokrenuo portal školski.hr, ideja kojeg je omogućiti lakši pristup školskim sadržajima učenicima, nastavnicima i roditeljima, te osobito učenike/ce osnovnih i srednjih škola potaknuti na kritičko razmišljanje i društvenu odgovornost. U okviru portala, iz područja građanskog odgoja, sada je pokrenut i obrazovni projekt ‘Drugi’, urednice Ane Jurišić, koji pozornost skreće na ranjive društvene skupine – strance, osobe s invaliditetom, vjerske i nacionalne manjine, LGBTQ osobe, te teži pridonijeti procesu razumijevanju i uvažavanju ‘drugih’ i ‘drugačijih’.

U sklopu projekta ‘Drugi’, Odjel djeca i mladi proizveo je seriju od 10 kratkih stručnih priloga (animacija) koji objašnjavaju pojmove i koncepte važne za temu (većina i manjina, interkulturalizam, pozitivna diskriminacija, kultura, identitet itd.), te seriju od 10 kratkih dokumentarnih filmova, svaki o jednom od pripadnika različitih ranjivih društvenih skupina. Na portalu se nalazi i pojmovnik koji pojašnjava pojmove poput asimilacija, identitet, homofobija, rasizam, diskriminacija

 

Središnji je dio projekta uključivao raspisivanje triju paralelnih natječaja namijenjenih učenicima različitih uzrasta, za stvaranje različitih vizualnih sadržaja na temu ‘Drugi’, od kojih će najbolji biti emitirani u emisijama i postavljeni na portalu. Zatraženi su radovi na temu vlastite kulturne baštine i identiteta, video reportaže o ‘drugima’ – pripadnicima ranjivih društvenih skupina i problemima s kojima se susreću u društvu. Odaziv učenika/ca na ovaj poziv bio je izrazito velik te je zaprimljeno više od 200 radova iz više od 150 osnovnih i srednjih škola.

Ipak, čak i ovakva ideja realizacije projekta koji će mlade učiti da uvažavaju ‘druge’ i ‘drugačije’ u Hrvatskoj nailazi na otpor. Jednako kako im smetaju ratifikacija Istanbulske konvencije i donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, hrvatskim konzervativcima nije mio niti ovaj projekt koji teži stvaranju tolerantnijeg društva i društveno odgovornih pojedinaca/ki. 

Portal narod.hr, danas naime javlja – ‘HRT pokrenuo specijalizirani portal koji promiče LGBT propagandu’. Problematično im je što projekt donosi video u kojem psihologinja Sandra Tolić govori o istraživanju o LGBT roditeljstvu u Hrvatskoj, kao i video u kojem se pozitivno govori o braku osoba istog spola. U njihovom svijetu ‘alternativnih činjenica’ diskriminirana LGBT osoba nije žrtva, a onaj koji diskriminira nije homofob. Čitav projekt stoga predstavlja ugrožavanje tradicionalnih vrijednosti i većinskog društva, da se iščitati iz članka, te kako i sami kažu svrha mu je „preodgoj djece u buduće lijevo-liberalne birače“.

Ponavljaju tako već iskušani model kojim sami sebe predstavljaju ugroženim članovima/cama hrvatskog društva. No, ono što ta ugnjetavana većina nikako ne uspijeva razumjeti jest da zagovaranje tolerancije ‘drugih’ i ‘drugačijih’ ne ugrožava, u ovom slučaju, heteroseksualne parove, njihove brakove i njihove obitelji, već samo traži jednako poštovanje za one ‘druge’ ili generalno gledano prava većine.

Možda da ih stoga podsjetimo da se “sloboda shvaća kao moć pojedinca da radi sve ono što ne ugrožava dobrobit drugoga”, a “svatko ima upravo onoliko prava i sloboda koliko imaju svi drugi ili, još preciznije, prava i slobode jedne osobe završavaju tamo gdje počinju prava i slobode druge osobe”, kako stoji u priručniku za učitelje osnovne škole – Poučavati prava i slobode.

U iščekivanju pokretanja CitizenGO peticije protiv plaćanja RTV pristojbe radi zaustavljanja širenja LGBT propagande, preporučujemo svima da prate FB page Projekt Drugi HRT te posjete web stranicu projekta ‘Drugi’ koja kroz različite tekstualne, video, likovne i didaktičke, stručne i aktualne sadržaje svim sudionicima obrazovnog sustava približava teme vezano uz ovo područje građanskog odgoja. [Ž.V.]


Povezano