Objavljeno

Žene u Japanu uspješnije na ispitima od muškaraca nakon što je prekinuto namještanje rezultata

Nakon što je prošle godine otkriveno kako japanska sveučilišta masovno namještaju rezultate svojih prijemnih ispita u svrhu davanja prednosti muškarcima prilikom upisa, ove godine je Sveučilište Juntendo u Tokiju objavilo kako je 8,28% žena i 7,72% muškaraca prošlo ispit.

Ovo je prvi put u sedam godina da su žene ostvarile viši rezultat od muškaraca na prijemnom ispitu. Naime, ove su godine ispite ocjenjivali pošteno.

Dekan medicinskog fakulteta, Hiroyuki Daida, pokušao je opravdati nanmještanje ispita uz tvrdnje da žene sazrijevaju brže od muškaraca te kako je ova mjera trebala pomoći muškarcima.

Seksistički sistem otkriven je u kolovozu prošle godine. Navodi se kako je sistem uspostavljen zbog uvjerenja kako će žene koje postanu liječnice napustiti posao kako bi odgajale djecu.

Prema Japan Timesu, prolaznost na ispitima na Medicinskom fakultetu u Tokiju sada je 20,4%, što je 0,4% više nego kod muškaraca. No prethodne godine, kada je diskriminatorna praksa bila na snazi, prolaznost žena je bila 2,9% za žene i 9% za muškarce.

U 2016. žene su činile samo 21,1% svih liječnika u Japanu, što je najniži broj među državama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. Među članicama G7, UK je imalo najveći broj liječnica – njih 47,2%, a slijede Njemačka, Francuska i Kanada.

Skandal je pokrenuo rasprave o institucionalnom seksizmu u Japanu. I premda je zastupljenost žena na tržištu rada u porastu, Japan je i dalje među lošijima kada je riječ o promicanju žena na više pozicije, a mnoge žene suočavaju se s diskriminacijom pri povratku na radno mjesto nakon porodiljnog dopusta. [K.D.] The Guardian…


Povezano