Objavljeno

Građanskom hrabrošću protiv rasne diskriminacije

Centar za mirovne studije i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj povodom Međunarodnog dana za suzbijanje rasne diskriminacije poziva stanovnike Hrvatske da se svakodnevno bore protiv svih oblika rasne diskriminacije, a političke institucije da suzbijanje rasne diskriminacije postave kao jedan od ključnih političkih ciljeva. 

To je osobito važno učiniti u obrazovnom sustavu uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja te njegove mirovne i interkulturne dimenzije. Jednako tako, pozivamo državne institucije da pravovremenim sankcioniranjem rasne diskriminacije i zločina iz mržnje pošalju jasnu poruku o nedopustivosti nejednakog tretmana bilo kojeg ljudskog bića bez obzira na njegovu boju kože, nacionalnu ili etničku pripadnost i druge karakteristike.

Također, skrećemo pozornost na rastuće pojave ksenofobije i rasizma u Hrvatskoj, počevši s govorom mržnje koji etiketira osobe druge boje kože i različitog etničkog i nacionalnog porijekla u svakodnevnom  društveno-političkom i medijskom prostoru, pa sve do rasno motiviranih zločina koji su se početkom ove godine događali učestalije nego ranije. Društvena situacija u Hrvatskoj je tijekom posljednjih mjeseci koračala putem nestabilnosti, što za posljedicu ima urušavanje mehanizama zaštite ljudskih prava i povećanje netrpeljivosti u javnom prostoru kroz netolerantnu, diskriminatornu i, često, nekažnjenu retoriku.

Međutim, iako su glasni, rasizam i ksenofobija nisu dominantni stav i praksa u hrvatskom društvu. Većina građana ove zemlje ne mrzi. Štoviše, u prošloj smo godini U Hrvatskoj vidjeli ogromnu solidarnost sa izbjeglicama koje su trebale našu pomoć.

Iznimno je važno svakodnevno pokazivati kako su svi oblici diskriminacije nedopustivi te se zalagati za proces integracije u kojoj sudjeluju svi. Razbijanje predrasuda i straha prvi je korak, stoga je važno upoznati ljude koji žive u našim lokalnim sredinama i podržati njihovu građansku hrabrost u započinjanju dijaloga s društvom koje na njih ne gleda blagonaklono.

Jednu takvu priliku imate danas – priključite se danas s početkom u 13 sati na Bundeku nizu organizacija i pojedinaca koji na inicijativu izbjeglica organiziraju “Proslavu Nowruza – prvi dan proljeća” kako bi predstavili svoju kulturu i običaje.


Povezano