Objavljeno

Filmski program 10. Vox Feminae Festivala

Deseti Vox Feminae Festival 8. do 16. studenog tradicionalno donosi bogat filmski program u Dokukinu KIC – ove godine natjecateljskog karaktera u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma. Posebnost je i ovogodišnjeg filmskog programa to što je za publiku u potpunosti besplatan!

Na festivalsku temu “djevojke i djevojaštvo” u programu posebno su upečatljiva dva igrana filma s tinejdžerkama kao glavnim aktericama. Igrani film “Napadaji” prati jedanaestogodišnju Toni, zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se za razliku od nje bave plesom. U filmu “Girl Flu” dvanaestogodišnja Bird suočava se s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja kao posljedicom prve mjesečnice.

Deseti VFF donosi i izvrsnu selekciju queer dokumentaraca. Simbolično i spontano objavljen netom nakon stravičnog masakra u Orlandu, film Jewel’s Catch One“ dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu i vlasnicu Jewel, te njegov utjecaj na život LGBT zajednice u gradu.

“Major!” prati Miss Major, jednu od pionirki stonvolške pobune koja je prošla je surov životni put: prvo kao zatvorenica i seksualna radnica, a potom kao inspirativna glasnogovornica trans zajednice i internacionalno prepoznata aktivistica za ljudska prava.

Film Check it!“ intiman je prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života na ulici neobičnim hobijem: modom. Uz vodstvo bivšeg zatvorenika Moa, članovi Checkita stvaraju vlastitu modnu marku i organiziraju modne revije. Ipak, razbijanje lanca siromaštva i nasilja u kojem su odrasli pokazat će se kao obeshrabrujući zadatak. Film slovi kao spiritualni nasljednik kultnog „Paris is Burning“.

Nešto kontroverznije ostvarenje, „Seed Money“, dokumentacija je života Chucka Holmesa koji je dignuo gej pornografiju iz B produkcije u mainstream s pomoću svojega legendarnog producentskog studija Falcon, stvarajući globalno vidljivo carstvo od tijela i fantazije, pridonoseći većoj vidljivosti i reprezentaciji gej seksualnih praksi.

Na VFF-u biti će prikazano i najnovije ostvarenje Ingrid Jungermann, igrani film “Žene koje ubijaju”. Osim toga, posebno izdvajamo i dokumentarac Tomislava Žaje “Slobodni” koji prati živote osoba s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život van institucija; zatim film Nebojše Slijepčevića “Nešto o životu” koji dokumentira svakodnevicu djevojaka u malom slavonskom selu; kao i radove učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku: kratke dokumentarce “#Netko kao ti” i “Ne žalim zbog ničega”.

Kompletan filmski program i raspored projekcija vidljiv je na festivalskom webu.

Škola rodno osviještenog filma na VFF-u

U periodu između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14.10. , prvi će put biti organizirana škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva. Sastavljena od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja, u prostorima male dvorane kina Tuškanac, MaMi i uredu K-zone. Voditeljice radionica etablirane su domaće autorice na području filmske analize, odnosno stvaralaštva ‒ Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević ‒ dok će teorijska predavanja održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll.

Broj polaznica je ograničen, a prijave traju do 5. listopada. Više informacija o radionicama, predavanjima i načinu prijave potražite na festivalskom webu.

Ovogodišnji Vox Feminae financijski su podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, HAVC i zaklada Kultura nova. Festivalski partneri su Dokukino Kic, MAMA, Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Dream Implementation, Veleučilište Baltazar, net.cube, Fabric8 co-op i House Of Flamingo. Festival medijski prate Radio Student, Libela.org, Kulturpunkt.hr, Dokumentarni.net i naravno – Voxfeminae.net; a sponzorski podržavaju ACT Printlab, Cetina, BRLOG zadružna pivovara, DHL, Koykan i Green Point. Organizatorica je festivala Prostor rodne i medijske kulture K-zona.


Povezano