Objavljeno

Europski parlament izglasao budžet koji podržava seksualno i reproduktivno zdravlje

Krajem ožujka u Europskom parlamentu u Strasbourgu većina zastupnika/ca glasala je za podršku seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnim aspektima budžeta EU za vanjske odnose u idućih sedam godina.

420 zastupnika/ca je glasalo za, a 145 protiv Parlamentovog stava o Instrumentu za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), koji se bavi troškovima i politikama vezanim uz ova područja od 2021. do 2028.

Caroline Hickson, regionalna direktorica organizacije International Planned Parenthood Federation European Network (IPPF EN), pozdravila je ishod glasovanja: “Seksualna i reproduktivna zdravstvena skrb spašava živote. Bez toga ne može biti ravnopravne zaštite za muškarce i žene. Fantastično je da je Europski parlament izglasao podršku pravu mladih žena i muškaraca iz cijelog svijeta da žive sigurno i dostojanstveno.”

Neil Datta iz Europskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj je dodao: “Europa ima odgovornost preuzeti globalno vodstvo u ovom polju, a ovo glasovanje je važan korak unaprijed jer pokazuje koliko je važno da nastavimo jasno i glasno podržavati ove teme. To je posebno važno s obzirom na nadolazeće europske izbore u svibnju i prijetnju koju predstavlja politička klima koja je neprijateljski nastrojena prema seksualnom i reproduktivnom zdravlju i temama rodne ravnopravnosti.” IPPF


Povezano