Objavljeno

Ekvadorski parlament odbio legalizirati pobačaj u slučaju silovanja

Foto: elmoree, Flickr

Ekvadorski parlament odbio je kontroverzni prijedlog zakona koji bi dozvolio pobačaj u slučaju silovanja, ali i deformacije fetusa ili incesta. Nedostajalo je samo 5 glasova kako bi parlament izglasao predložene izmjene.

Ususret glasanju, Katolička crkva izvršila je javni pritisak, a nadbiskup Alfredo Espinoza pozvao je zastupnike/ce da glasaju protiv prijedloga.

Zbog postojećih restrikcija, žene i djevojke okreću se ilegalnim i nesigurnim pobačajima koji mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija, pa i smrti. Štoviše, prema podacima ekvadorskog Ministarstva zdravlja, čak 15,6% smrti majki u 2014. godini rezultat je nestručno izvedenih pobačaja.

Od 2015. godine, čak 378 žena bilo je pod istragom zbog optužbe da su prekinule trudnoću. Pokušaji stigmatizacije i kažnjavanja pobačaja u posljednih nekoliko godina postali su toliko agresivni da je pravni sustav počeo tretirati različite komplikacije u trudnoći kao dokaz nezakonitih radnji, a nekoliko žena završilo je na policiji zbog spontanog pobačaja.

Svaki dan u zemlji otprilike sedam djevojaka mlađih od 14 godina rodi dijete, što je otprilike 2 500 poroda godišnje. Isto tako, sedam djevojaka prekine trudnoću, a četvrtina trudnoća djevojaka u dobi između 15 i 19 godine rezultat je silovanja, stoji u izvještaju organizacije za ljudska prava Fundación Desafío.

“Žene i djevojke ove zemlje, žrtve seksualnog nasilja, sistematski se muči, prisiljava ih se na majčinstvo koje ne žele,” izjavila je Ana Cristina Vera, jedna od zagovornica novog prijedloga zakona.

Tijekom rasprave u veljači, parlamentarni zastupnik Pedro Curichumbi izjavio je kako bi omogućavanje pobačaja u slučaju silovanja “pretvorilo silovanje u sport ili hobi,” odnosno kako bi muškarci i mladići bili potaknuti da nastave silovati žene.

Pobačaj u Ekvadoru trenutno je dozvoljen samo u slučajevima silovanja žene s mentalnom bolešću ili kada je majčin život ugrožen. Trenutni zakon vezan uz pobačaj potječe iz 1938. godine, a žene zbog prekida trudnoće mogu dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do dvije godine.

Pobačaj u slučaju silovanja dozvoljen je u nekim latinoameričkim zemljama, među kojima su Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Meksiko i Panama. S druge strane, u nekim je državama potpuno zabranjen, kao što su Honduras, Nikaragva i El Salvador. [K.D.] BBC…


Povezano