Objavljeno

Egipat: Prvo suđenje liječniku za smrt uzrokovanu genitalnim sakaćenjem

Genitalno sakaćenje žena, užasavajuća praksa modificiranja ili uklanjanja dijelova ženskih genitalija u ne-medicinske svrhe, u Egiptu je zakonski zabranjena još 2007. godine. Ipak, zbog učestalosti prakse, mnoge se obitelji i dalje odlučuju svoje kćeri podvrgnuti ovom postupku.

Tako je odlučio i otac 13-godišnje Sohair al-Bate, koja je u lipnju 2013. godine umrla zbog komplikacija nastalih tijekom postupka, a egipatske su se vlasti odlučile na povijesni korak, odnosno podnošenje kaznene prijave protiv odgovornog liječnika, dr. Raslana Faija i Sohairinog oca.

Iako je Sohairin otac njezinu smrt prouzrokovanu postupkom genitalnog sakaćenja prijavio policiji, slučaj se prvobitno nije dalje razvijao jer je prema forenzičkom izvješću kao uzrok smrti bila navedena alergijska reakcija na penicilin. Ipak, nakon pritiska aktivista za ljudska prava i istrage koju je provelo Državno odvjetništvo pokrenut je kazneni postupak.

Genitalno sakaćenje žena je problem koji zaokuplja pažnju brojnih aktivista za ljudska prava, a povod je feminističkim i antropološkim debatama. No dok se rasprava zapliće oko kulturne osjetljivosti, kompleksa spasitelja, neokolonijalne infiltracije ideologije, treba naglasiti da činiti pravu stvar ne bi trebalo biti pitanje kolonijalnog koncepta.

Jedno suđenje neće odvratiti ljude od primjenjivanja takve okrutne prakse. Egipat čeka još dugačak put kod uspostavljanja ženskih prava, no ovaj slučaj možda pokaže put u pravom smjeru. [M.Ž.] Jezebel


Povezano