Objavljeno

Dugina mapa Europe za 2022. – Hrvatska stagnira

Na IDAHOT+ Forumu na Cipru predstavljena je ILGA-ina godišnja Dugina mapa i indeks Europe koji ocjenjuju pravni položaj LGBTI osoba u 49 europskih zemalja.

Dugina mapa objavljuje se svake godine od 2009. povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), a ocjenjuje 49 europskih zemlja u rasponu od 0% (teške povrede ljudskih prava, diskriminacija) do 100% (poštivanje ljudskih prava, potpuna ravnopravnost).

Primjećuje se trend da određene zemlje koje su prethodno imale dobre rezultate po pitanju LGBTI prava u proteklih 12 mjeseci bilježe niži rezultat na indeksu, dok je u nekim zemljama prisutna opasnost od instrumentalizacije LGBTI prava u političke svrhe. Ipak, generalno gledano, došlo je do napretka u odnosu na prethodnu godinu, koju je obilježila potpuna stagnacija u području LGBTI prava diljem Europe.

Od pozitivnih pomaka valja spomenuti Dansku, koja se uspela za čak sedam mjesta, zauzevši tako drugo mjesto na ljestvici. Danska radi na unaprjeđenju antidiskriminacijskih zakona, kao i uključivanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja u zakone vezane uz zdravlje, obrazovanje, zapošljavanje i kazneno pravo.

Island je dobio dodatne bodove zbog zakonskog priznavanja trans-roditeljstva, dok je Njemačka zabranila interspolno genitalno sakaćenje, a Francuska tzv. konverzivnu terapiju.

Ohrabrujuće je vidjeti da je nekoliko vlada odlučilo poduzeti konkretne korake u proteklih 12 mjeseci kako bi unaprijedili ravnopravnost LGBTI osoba u društvu i zbog toga Dugina mapa ove godine izgleda puno bolje. Pozdravljamo mobilizaciju od strane političarki i vladinih dužnosnika i nastojanja da se poboljšaju životi LGBTI ljudi, no svakako je potrebno nastaviti u tom smjeru i iduće godine,” izjavila je Katrin Hugendubel, ILGA-ina koordinatorica zagovaračkih aktivnosti.

Poljska se uslijed uvođenja tzv. anti-LGBT zona srozala na posljednje mjesto među članicama Europske unije, a ukupno se nalazi na 44. mjestu, dok su iza nje samo Bjelorusija, Rusija, Armenija, Turska i Azerbajdžan. Hrvatska je s 45% na 19. mjestu kao i prošle godine.

Također, u gotovo polovici analiziranih zemalja i dalje su prisutne značajne manjkavosti u području zaštite od diskriminacije i nasilja: 20 od 49 zemalja još uvijek nema nikakvu zaštitu od zločina iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije, dok 28 zemalja nema zaštitu od nasilja na osnovu rodnog identiteta.


Tekst je objavljen u sklopu projekta LGBTIQ+ radnopravnost (LGBTIQ Work Equality Alliance – Fighting Discrimination and Promoting Equality in Employment) koji sufinancira Europska unija iz programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).


Povezano