Objavljeno

Bluestockings – prve žene u borbi za znanjem

Doba prosvjetiteljstva prozvalo ih je neciviliziranim, odnosno ne-feminiziranim i predvidjelo nadvladavanje od strane muških intelektualnih dostignuća. Ipak, Blue Stock Society London postala je među prvima neformalna, društvena i edukacijska formacija definirana po spolu i intelektualnim interesima žena.

Osnovale su je Elizabeth Montagu i Elizabeth Vesey u 18. stoljeću te stvorile prostor za obrazovanje i razgovor među ženama, pretežno o književnosti i umjetnosti.

Paralelno s rastom popularnost Bluestockings-a, proširilo se i ismijavanje grupe. U tadašnje vrijeme, biti članicom Bluestockings-a značilo je biti suprotna pojmu žene jer se ženska potreba za obrazovanjem smatrala neprirodnim. Također, termin se redefinirao i označavao pogrdan naziv za ženu koja želi postići visoko obrazovanje i intelektualni napredak.

Unatoč tome, Bluestockings i slične grupacije imale su jaki utjecaj na europsko društvo. Više o važnoj ulozi Bluestockingsa u borbi za znanjem opisala je Jane Robinson u svojoj knjizi Bluestockings: The First Women to Fight for an Education. Iako je djelovanje pokreta postavilo temelje za pristup ženama obrazovanju, taj je prostor bio rezerviran samo za bijele, srednje klasne žene, pritom isključujući siromašne ili žene drugačije rase.

Ipak, radilo se o 18. stoljeću i velikom napretku u vremenu kada se kao činjenica smatrala da žene imaju manji mozak od muškaraca i samim time manje mogućnosti učenja. [A.L.]


Povezano