Objavljeno

Alice Munro na kovanici, Jane Austen i Astrid Lindgren na novčanicama

Spisateljica Alice Munro, dobitnica Nobelove nagrade za književnost u 2013. godini, nedavno je dobila priznanje od kanadskih vlasti i to u obliku posebne kovanice posvećene njenom radu. Time se pridružila slavnim kolegicama Jane Austen, koja će se nalaziti na novčanicama u Engleskoj, te Astrid Lindgren, na novim novčanicama u Švedskoj.

Kanadski srebrni kolekcionarski novčić sadrži eteričnu žensku figuru koja izlazi iz nalivpera kao prikaz jedne od mnogih junakinja Munroinih kratkih priča, kao i sliku otvorene knjige s ugraviranim odlomkom njene priče Pogled s Castle Rocka:

A u jednoj od tih kuća, ne sjećam se čijoj…, magična školjka koju sam prepoznala kao glasnika izdaleka i izbliza, jer sam ju mogla prisloniti na uho, kad nije bilo nikoga da me zaustavi, i otkriti glasno udaranje moje vlastite krvi, kao i mora.

Iako ova kovanica ima nominalnu vrijednost od pet kanadskih dolara, ne očekuje se da će biti u redovnoj cirkulaciji, već se proizvedenih 7.500 komada prodaje obožavateljima i kolekcionarima za oko 70 dolara.

Portret Jane Austen će se pak nalaziti na redovnoj novčanici od 10 funti, uz citat iz djela Ponos i predrasude, „Izjavljujem da nema užitka ravnog čitanju! , te ilustraciju junakinje tog romana. Prošlogodišnja odluka o budućem izgledu te novčanice odlično je prihvaćena u feminističkim krugovima jer će se raditi o jedinoj ženi prikazanoj na britanskim novčanicama nakon povlačenja iz upotrebe novčanice od 5 funti sa slikom Elizabeth Fry. Oko izbora samog portreta Austinove bilo je dosta kontroverzi u kojima kritičari tvrde da je prikazana previše sladunjavo za tako oštroumnu spisateljicu.

Astrid Lindgren će se sa svojom Pipi Dugom Čarapom nalaziti na 20 švedskih kruna, a planirano izdavanje te novčanice je u 2015. godini. [D.R.] The Guardian


Povezano