Objavljeno

12. HRFF: Aktivistički ozbiljan i umjetnički zaigran

Dvanaesti Human Rights Film Festival otvara se večeras, a posjetiteljice i posjetitelji će do kraja tjedna u kinima Tuškanac i Europa imati priliku pogledati 28 novijih i zapaženijih filmova, od kojih neke premijerno u Hrvatskoj. Od 11. do 14. prosinca festivalski će program u nešto skromnijem obujmu biti prikazan zainteresiranima i u riječkom Art kinu Croatia.

Human Rights Film Festival već više od desetljeća promovira prije svega kulturu ljudskih prava, a kako nam objašnjava direktor festivala Petar Milat upravo u tom polju vide primarno područje intervencije i aktivnosti kao organizatora. MaMa i Močvara, kao važni akteri civilne scene u Zagrebu i Hrvatskoj su i van uže kulturnih sadržaja u tom periodu otvorili mnoga važna društvena pitanja.

“Pokušavamo biti skromni i držimo da je uloga manifestacije kao što je naša da aktivistički ozbiljno i umjetnički zaigrano, iz godine u godinu, ukazujemo na krhku prirodu pravâ koja se temelje na slobodi, a ne na prisili. Da ustanovimo – propitujući društvene i umjetničke norme – otvaramo barem maleni i trenutni prostor imaginacije među onima koji gledaju filmove i prisustvuju razgovorima”, objašnjava.

Festivalski fokus nasilje je nad ženama u oružanim sukobima

Ovogodišnji program napunjen je, u tom kontekstu, filmovima raznolikih tema i formata. Program se večeras otvara najnovijim ostvarenjem Ire Sachsa, filmom Ljubav je čudna stvar koji prati stariji gej par koji namjerava ozakoniti svoju vezu nakon više desetljeća zajedničkog života.

Iz programa valja istaknuti i premijernu projekcija laureata festivala u Cannesu Zimski san Nurija Bilgea Ceylana te novu dramu oskarovca Danisa Tanovića Tigrovi.

Ovogodišnji program HRFF-a nije vezan uz neku specifičnu temu kao što je bio slučaj prošlih godina, objašnjava Milat, no svejedno se jedna tema posebno iskristalizirala kao festivalski fokus a to je pitanje nasilja nad ženama u oružanim sukobima.

“Publiku očekuje jedan težak dokumentarac o nasilju u Kongu (Klice nade) ili pak moćan kosovski igrani 3 prozora i vješanje redatelja Ise Qosje. A u vezi s time postavljamo i malu izložbu o ženskom aktivizmu 90-ih na području bivše Jugoslavije”, kaže.

U ovogodišnjem programu HRFF-a nema niti jednog domaćeg filma, a kako nam objašnjava Milat, posljedica je to činjenice da Human Rights Film Festival za domaće autore često predstavlja tek sekundarnu platformu prezentacije jer na većim festivalima mogu dobiti mnogo veću vidljivost i pažnju medija:

“Toga smo svjesni i prihvaćamo sportski [smijeh]. No, i naša definicija “domaćeg” je malo šira, pa u nju ubrajamo i autore s područja bivše Jugoslavije, pa kad se ubroji njih zastupljenost lokalaca je ipak nešto veća”, objašnjava Milat dodajući da drži kako su u određenim segmentima mnogi domaći autori vrlo angažirani te u konačnici ipak posjeduju kakvu takvu institucionalnu podršku za svoj rad.

Više o festivalskom programu 12. Human Rights Film festivala, kao i satnicu projekcija, doznajte na službenim web stranicama. Ulaz na sve projekcije je besplatan!

Piše: Marino Čajdo


Povezano