Rina Barbarić

Rina Barbarić rođena je 15. 11. 1991. u Kopru, Slovenija. Nakon završene srednje škole u Rijeci, 2011. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer grafično oblikovanje (grafički dizajn).

Uz fakultetsko školovanje djeluje na raznim projektima na području struke. Među njima: prvo predstavljanje 2013. godine s izložbom ‘Spit It Out’ (kafić Bikofe, Ljubljana); te 2015. u suradnji Kinom Šiška u Ljubljani u sklopu projekta ‘Cikel mladih ustvarjalcev’ (Ciklus mladih umjetnika). Iste godine na Međunarodni dan žena s manjom grupom djevojka organizira cjelodnevni događaj ‘8. Marec’ u Kreativnoj Coni Šiška (Ljubljana) sastavljen od radionice, izložbe i noćnog programa. Na ljeto 2015. diplomira (BA) s projektom na temu ‘Serija omota za gramofonske ploče umjetnika Elle Fitzgerald i Louis Armstrong’, s kojim je uvrštena i među pet najboljih studentskih radova na Biennalu vizualnih umjetnosti Ljubljana.

U travnju 2016. godine završava tromjesečno stažiranje u Aitor Throup Studiju u Londonu kao grafička dizajnerica. Iste godine sudjeluje u timu Festivala kratkog filma u Ljubljani za koji izrađuje vizualni identitet, a kasnije se pridružuje i projektu Vox Feminaea ‘Fierce Women’ u sklopu kojeg su njezine ilustracije korištene u društvenoj igri istog naziva.

30. kolovoza završava stručno osposobljavanje u studiju za grafički dizajn Kuna Zlatica u Zagrebu, uz kojeg je aktivno pratila natječaje u struci i radila na autorskim radovima.

U studenom 2017. izrađuje vizualni identitet za 11. Vox Feminae Festival u sklopu kojeg predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu u Zagrebu ‘Mama je bila u pravu!’ čija tematika čini okosnicu vizualnog identiteta festivala. Nakon festivala nastavlja surađivati s VF timom u raznim akcijama, ali najviše djeluje u Učeničkom domu Dora Pejačević gdje vodi likovne radionice i izrađuje vizuale za domski časopis.

Listopad 2018. predstavlja svoj rad u galeriji Bačva i Orisu sklopu festivala ilustracije 36 Mountains.

Ožujak 2019. predstavlja samostalnu izložbu ‘Nedorečena’ u galeriji Siva u Medici, Zagreb.

Svibanj 2019. odrađuje svoj prvu likovnu rezidenciju u Portu gdje započinje svoj projekt ‘Soba za izgubiti nevinost’, finalno predstavljen u Zagrebu u sklopu Mapping the Unseen programa.

Trenutačno freelancea na području Zagreba, Rijeke i Ljubljane te radi na novim idejama i projektima na području vizualne umjetnosti.


Povezano