15.09.1890.

Agatha Christie – Samozatajna kraljica krimića

Agatha Christie rođena je 15. rujna 1890. godine, a najpoznatija je kao autorica kriminalističkih romana. Njezina djela među najprodavanijima su na svijetu te su prevedena na čak 103 svjetska jezika. Iz njena pera izišli su popularni likovi poput Herculea Poirota i gospođice Marple čije smo slučajeve imali priliku pratiti i na našim malim ekranima.

Iako je najpoznatija po svojim kriminalističkim romanima, treba napomenuti kako je uspješna bila i u pisanju ljubavnih romana te drama. Njezina kriminalistička drama Mišolovka, danas je najizvođenija drama na londonskom West Endu s više od 25 000 izvedbi.

“Kraljica krimića” odrasla je u Engleskoj u relativno bogatoj obitelji, stoga je imala pristup svestranom obrazovanju i knjigama od najranije dobi, a time i mogućnost književnog rada. Kako u dječjoj, tako i u odrasloj dobi, Agatha Christie bila je poznata kao knjiški moljac, revna radnica te obožavateljica životinja. Kao svoje književne uzore navodila je Wilkieja Collinsa, Charlesa Dickensa te Sir Arthura Conana Doylea i njegova slavnog detektiva Sherlocka Holmesa. Njezina službena stranica navodi kako je prvu knjigu napisala iz oklade sa sestrom koja je tvrdila da ona to ne može napraviti.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Agatha Christie je danas najprodavanija autorica na svijetu s dvije milijarde prodanih knjiga. Također, jedina je žena čije su tri drame istovremeno izvođene na West Endu. 

Rođena krajem viktorijanskog doba koje nije bilo blagonakolno prema ženama, Agatha Christie uzela je najviše od onoga što joj je bilo ponuđeno te svojim književnim opusom učinila uslugu cijelome svijetu. O njezinom uspjehu svjedoči i zanimljivost da je jedan od njezinih najslavnijih likova, Hercule Poirot, do danas jedini izmišljeni lik čija je osmrtnica objavljena u The New York Timesu. Ne treba zaboraviti niti gospođicu Jane Marple koju je kao autor više simpatizirala rekavši pritom kako joj ona, za razliku od Poirota, nikada nije dosadila.

Gđica Marple simpatična je starija žena koja se može pohvaliti britkim umom, oštrim okom i cinizmom pomoću kojih rješava svoje slučajeve. Prvi puta se pojavila 1927. godine i već tada pokazala kako žena može biti uspješna, inteligentna i sretna i bez supruga što je u prvoj polovici 20. stoljeća još uvijek bilo teško zamislivo. Također, uspjesi njezinih ženskih likova se ne temelje na njihovu fizičkome izgledu, već isključivo na njihovim moždanim vijugama koje nerijetko nadmašuju muške.

Brojna Christiejina djela prikazuju uspješne i emancipirane žene, a muško-ženski odnosi temelje se na međusobnom uvažavanju, a ne na potrebi žene za muškarcem. Ravnopravnost je prisutna i među njezinim književnim ubojicama – Agatha Christie se pobrinula da ima mnogo i ženskih ubojica.

Ono što možda danas zvuči smiješno, ali je u ranijim godinama 20. stoljeća bila realnost jest dozvoljavanje ženama da voze automobile. Ženski likovi Agathe Christie često su vozili dajući tako primjer svim svojim čitateljicama da i one mogu voziti. Samostalna vožnja automobilom davala je moć i neovisnost ondašnjim ženama, a Agatha je pripomogla u popularizaciji slike žene za volanom.

Agatha Christie poznata je i po nikad razjašnjenom nestanku koji zvuči kao da potječe iz jednog od njezinih romana. Naime, nakon smrti majke, Agatha je saznala da je muž vara i da ju ostavlja zbog druge žene. Te večeri je otišla od kuće i nestala na jedanaest dana. Tražile su je tisuće volontera, bila je raspisana i nagrada, a Sir Arthur Conan Doyle je zaposlio vidovnjakinju da pronađe Agathu, ali od kraljice krimića nije bilo ni traga. Nakon jedanaest dana našli su je u hotelu u koji se prijavila pod lažnim imenom – onim ljubavnice svoga muža. Svoj nestanak nikada nije htjela komentirati te se u medijima počelo spekulirati kako je zapravo to učinila radi publiciteta ili osvete suprugu. Današnji su teoretičari skloniji vjerovati kako je Agatha patila od slučaja disocijativne fuge, nenadanog odlaska od kuće i amnezije, zbog proživjelog stresa.

Osim zbog svih svojih književnih uspjeha, strašnom je se ženom može smatrati i zbog načina na koji se nosila s razvodom u dobu u kojem je razvod za ženu značio materijalnu (i moralnu) propast. Agatha Christie nije dozvolila da je to pokoleba, već jenaporno radila i objavljivala knjige postajući sve bolja i slavnija autorica pritom se brinući za svoju malodobnu kći. Nakon suprugove nevjere ponovno je pronašla ljubav preudavši za arheologa Maxa Mallowana s kojime je bila u sretnome braku sve do njezine smrti 1976. godine.

Čitateljima je ostavila 82 kriminalistička romana, šest ljubavnih romana i devetnaest drama s kojima se popela na sam tron svjetske književnosti. Vlasnica je brojnih književnih nagrada, 1970. godine britanska kraljica ju je odlikovala titulom dame, a preko trideset njenih romana je doživjelo filmsku adaptaciju. Oblikovala je jedan žanr i s dvije milijarde prodanih knjiga visoko postavila letvicu svima koji slijede. Sretan rođendan, Agatha Christie!

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano