Objavljeno

Pokrenuta online baza suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi

Kao rezultat zajedničkog rada na projektu „Zajedno smo jači – znanjem protiv krize,“ Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Kurziv – platforma za pitanja kulture, medija i društva, Centar za dramsku umjetnost, Art radionica Lazareti i AKC Attack! razvili su i nadograđuju online bazu materijala suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi stvorenih na nezavisnoj kulturnoj sceni. 

Baza, koja se nalazi na stranicama Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, svojevrstan je otvoreni arhiv u koji organizacije mogu pohraniti svoje materijale. Kroz različite aktivnosti projekta te kroz rad na vlastitim materijalima za vrijeme njegove provedbe, partneri su katalogizirali preko 200 materijala koji su dostupni korisnicima.

Ovaj repozitorij znanja i materijala sakupljenih od različitih OCD-ova bit će besplatno dostupan svima zainteresiranima. Svrha baze je na jednom mjestu sakupiti informacije koje mogu koristiti OCD-i za samoedukaciju i jačanje svojih kapaciteta te na koje se mogu osloniti mlađe generacije zaposlenika OCD-a kao i novi OCD-ovi koji tek počinju s radom. Kao kolaborativni resurs ona doprinosi jačanju organizacija civilnog društva, a kao proces učenja i stalnog unapređenja arhivskih praksi primjer je dobre prakse za kojeg se nadamo da će inspirirati i druge da se bave jačanjem brige o svom organizacijskom pamćenju.

U sklopu projekta nastao je online priručnik o znanjima i praksama arhiviranja, a namijenjen je svim organizacijama koje imaju potrebu usustaviti dokumentaciju i materijale nastale svojim djelovanjem, a za to nemaju iskustva, vremena ili kapaciteta.


Povezano