Tribina: Glasno o pobačaju

Tribina Glasno o pobačaju održana je u 21. rujna 2018. u dvorani D3 zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Kako se privatizacija javnog zdravstva odrazila na dostupnost ginekološke zaštite i pobačaja? Zašto se na Medicinskom fakultetu o pobačaju i spolno odgovornom ponašanju govori malo ili nimalo? Koje će teme Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju problematizirati? – neka su od pitanja na koja je tribina odgovorila.

Na tribini su govorile:

Ana Vračar, članica BRID-ove istraživačke grupe za zdravstvo, koja je predstavila opći okvir zdravstvenog sustava. Od ranih faza privatizacije (koje dijelove zdravstva je ona najviše pogodila, koje društvene skupine su ostale najizloženije?), do problema ginekološke službe u sklopu primarne zdravstvene zaštite (na koji način se uvođenje privatnih ordinacija odrazilo na dostupnost ginekološke zaštite, redovito obavljanje pregleda, zdravstvenu edukaciju i informiranje?). Na koncu, kako se opisane promjene nadovezuju na jačanje konzervativnih struja koje ciljaju na zdravlje žena?

Iva Miloš, studentica medicine, koja je prikazala situaciju na Medicinskom fakultetu: Zašto se o reproduktivnom zdravlju predaje se tek na 5. godini u sklopu kolegija Ginekologija i opstetricija? Zašto se na Medicinskom fakultetu o pobačaju i spolno odgovornom ponašanju govori malo ili nimalo? Kakav je odnos prema prizivu savjesti? Kako se, na koncu, studenti i studentice informiraju o navedenim temama izvan okvira službene politike fakulteta?

Jelena Tešija, novinarka i aktivistkinja, ispred Platforme za reproduktivna prava predstavila je nadolazeći Marš solidarnosti kojem je u fokusu pravo na pobačaj. Iznijela je i glavne teme koje će Marš problematizirati, uključujući stigmatizaciju i (ne)dostupnost pobačaja, kao i problem priziva savjesti.

Tribinu je moderirala Silvija Martić iz Mreža Antifašistkinja Zagreba.


Povezano