Program “Kako žive žene?”

Ilustracija: Ena Jurov

Nastavno na istraživanje Kako žive umjetnice? koji je započet razgovor o tome kako žive umjetnice u Rijeci i okolici te istoimenu publikaciju, čiji centralni dio čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi, autorice su osmislile program kojim uočene probleme i pojave u toj domeni nastoje proširiti na pitanje kako žive žene.

Provedeno istraživanje pokazalo je kako su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo.

Stoga su za polaznu točku radioničko-diskurzivnog programa Kako žive žene? uzeti upravo rezultati provedenog istraživanja, nastavljajući kritički promišljati ulogu i emancipacijski potencijal kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi.

Nizom radionica koje koriste različite umjetničke medije pokušat će se adresirati rodno uvjetovane nejednakosti i približiti ih javnosti, uz naglašeni interes za transrodnu, transgeneracijsku, transklasnu i transnacionalnu solidarnost.

Program je besplatan i namijenjen svima zainteresiranima, neovisno o prethodnom znanju ili iskustvu umjetničkog rada.

Prijave za sudjelovanje na radionicama slati na e-mail adresu: prostorplus@gmail.com

Program osmislile i organiziraju: Selma Banich, Nina Gojić i Tajana Josimović, Prostor Plus.

Cjelokupni program pronađite ovdje.


Povezano