Predavanje: Tišina akvarela Slave Raškaj

U utorak, 27. veljače, s početkom u 17:30 u DKC Šesnaestica održava se predavanje o slikarici Slavi Raškaj, kojim udruga Klo team pokreće niz predavanja iz likovne umjetnosti. Predavačica je Martina Božić, prof. povijesti umjetnosti.

Cilj predavanja je približiti teme iz likovne umjetnosti svim ljubiteljima_ca umjetnosti i onima koje će to tek postati. Likovna umjetnost je sastavni dio života svake osobe, ona je odraz društva i vremena u kojem nastaje. Analiziranje likovnih djela, pojava i umjetničkih pravaca pridonosi razumijevanju društvenog, kulturnog i povijesnog konteksta u kojemu se javljaju. Time se njeguje kultura dijaloga, tolerancija, prihvaćanje različitosti, što čini okruženje u kojem živimo kvalitetnijim i ugodnijim.

Slava Raškaj jedna je od najznačajnijih hrvatskih umjetnica na prijelazu iz 19. u 20.st. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog slikarstva u vrijeme kada se ženi umjetnici bilo teško probijati na likovnoj sceni. Rođena gluhonijema, kroz svoja djela progovara o svom unutarnjem tajanstvenom svijetu punom ljepote, ali i tuge i usamljenosti. Kroz predavanje istražit ćemo njen umjetnički razvoj i opus, vrijeme u kojem je stvarala, kao i njezin težak i tužan životni put.

Predavanja su besplatna, a ako ste zadovoljni/e predavanjem i želite podržati rad udruge Klo team bit će Vam zahvalan na donaciji nakon predavanja, prema vlastitim mogućnostima.

Najava sljedećih predavanja:

  • 12.3.2024. (utorak) – 17:30-18:30 – “Henri de Toulouse-Lautrec i noćni život Pariza”
  • 26.3.2024. (utorak) – 17:30–18:30 – “Frida Kahlo – ljubav i bol”

O predavačici Martini Božić:

Završila sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu u kojoj sam i zaposlena kao nastavnica povijesti likovne umjetnosti. Diplomirala sam povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnja sam članica kreativne udruge Klo team. Niz godina držala sam predavanja iz povijesti umjetnosti na Sveučilištu za treću životnu dob. Kao vanjska suradnica povremeno držim predavanja u Narodnom sveučilištu Dubrava. Uživam u svom poslu i predavanjima.


Povezano