Predavanje: Na rubu konzervativnog – Marija Terezija

U četvrtak, 25. travnja, s početkom u 18:30 u DKC Šesnaestica održava se predavanje u organizaciji kreativne udruge Klo team „ Na rubu konzervativnog – Marija Terezija“.

Marija Terezija (1740.-1780.)  prva je i posljednja žena koja je vladala zemljama Habsburške Monarhije. Potpuno nepripremljena za krunu, s 23 godine naslijedila je veliku državu prazne blagajne i slabe vojske te se brzo našla u ratu s europskim vladarima koji su pokušali osporiti njezino pravo na vlast. Ipak, našla se među najdugovječnijim europskim monarsima.

Iako duboko konzervativna, među najznačajnijim je prosvijećenim apsolutistima 18. stoljeća. Dugih četrdeset godina njezine vladavine obilježile su brojne reforme kojima je polako, ali sigurno modernizirala društvo i državu. Velik je utjecaj na terezijanske reforme imao njezin najstariji sin i suvladar Josip II. s kojim je često bila u sukobu. Suprotno majci, Josipa II. oduševljavale su radikalne ideje prosvjetiteljstva. Mnoge prosvijećene reforme koje se pripisuju njoj zapravo su rezultat Josipovog pritiska na pragmatičnu majku koju je nerijetko, posebno krajem njezine vladavine, doveo na sam rub konzervativnog.

Taj je sukob majke i sina zapravo bio sukob konzervativnih vrijednosti srednjovjekovne Europe i novovjekovne, prosvijećene i liberalne Europe. Kako se Marija Terezija suočila s tim izazovima, možete saznati na predavanju!

Svrha predavanja s povijesnom tematikom poticanje je interesa za proučavanje prošlosti. Poznavanje povijesti doprinosi razumijevanju procesa koji su oblikovali suvremeno društvo, a samo kroz poznavanje prošlosti možemo razumjeti sadašnjost te djelovati kao odgovorni građani koji promišljaju budućnost s ciljem stvaranja otvorenog i tolerantnog društva.

Predavanje je besplatno, a ako želite podržati rad udruge Klo team možete to učiniti donacijom nakon predavanja prema vlastitim mogućnostima.

Predavačica je Sanja Kostanjčar, prof. povijesti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Najava sljedećeg predavanja:

  • 09. svibnja 2024. (četvrtak) od 19:00 do 20:00 sati: „Buntovnik s razlogom – Josip II.“

Povezano