Predavanje: Frida Kahlo – ljubav i bol

U utorak, 26. ožujka, s početkom u 17:30 u DKC Šesnaestica održava se predavanje o slikarici Fridi Kahlo, kojim udruga Klo team nastavlja niz predavanja iz likovne umjetnosti. Predavačica je Martina Božić, prof. povijesti umjetnosti.

Frida Kahlo, danas jedna od najpoznatijih svjetskih umjetnica, rođena je 1907. u Meksiku. Kao što je to često slučaj, postala je izuzetno cijenjena tek nakon smrti. Predstavlja ikonu snažne, emancipirane žene čiji je život bio prožet fizičkom boli, kao posljedicom dječje paralize koju je preboljela u djetinjstvu i tragične prometne nesreće koju je doživjela u mladosti. Brak s meksičkim umjetnikom Diegom Riverom bio je isprepleten velikom ljubavlju, aferama, tugom, razvodom, ali i obostranim intenzivnim kreativnim poticajima. Pozivam vas da kroz predavanje uronimo u emociju njezinih slika i ukratko ispričamo životnu priču žene koja i dan danas fascinira i nadahnjuje.

Predavanje je besplatno, a ako želite podržati rad udruge Klo team biti ćemo Vam zahvalni na donaciji nakon predavanja prema vlastitim mogućnostima.

Cilj predavanja je približiti teme iz likovne umjetnosti svim ljubiteljicama i ljubiteljima umjetnosti i onima koje će to tek postati. Likovna umjetnost je sastavni dio života svake osobe, ona je odraz društva i vremena u kojem nastaje. Analiziranje likovnih djela, pojava i umjetničkih pravaca pridonosi razumijevanju društvenog, kulturnog i povijesnog konteksta u kojemu se javljaju. Time se njeguje kultura dijaloga, tolerancija, prihvaćanje različitosti, što čini okruženje u kojem živimo kvalitetnijim i ugodnijim.

Najava sljedećeg predavanja:

  • 10.4.2024. (srijeda) – 17:30–18:30 – „Šibenska katedrala – ljepotica pod zaštitom UNESCO-a“

O predavačici Martini Božić:

Završila sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu u kojoj sam i zaposlena kao nastavnica povijesti likovne umjetnosti. Diplomirala sam povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnja sam članica kreativne udruge Klo team. Niz godina držala sam predavanja iz povijesti umjetnosti na Sveučilištu za treću životnu dob. Kao vanjska suradnica povremeno držim predavanja u Narodnom sveučilištu Dubrava. Uživam u svom poslu i predavanjima.


Povezano