Ponosna pobuna: antifa druženje i kviz

Dana 22.06.1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred te se taj datum obilježava kao početak antifašističke borbe u Hrvatskoj protiv tada aktualne fašističke i nacističke ideologije. Dan antifašističke borbe se u Hrvatskoj obilježava 22.6. od 2002. godine.

Danas je antifašizam politički pokret usmjeren protiv različitih oblika opresije i nasilja u društvu. Baš zbog toga Neformalna inicijativa Ponosni Zagreb bira ovaj dan kao početak javnih događaja i akcija koji žele obilježiti razdoblje oko obljetnice pobune u Stonewallu, koja je pak simbolički početak borbe za ljudska prava LGBTIQ+ osoba.

Dođite na druženje uz glazbu, kviz o povijesti antifašizma u Hrvatskoj i performans kojim će se obilježiti Dan antifašističke borbe i početak dvotjednog programa Neformalne inicijative Ponosni Zagreb!

Za glazbenu kulisu i prljanje plesnih cipelica pobrinut će se DJane Ru, friško ime na našoj sceni, s ponešto korisnog iskustva puštanja glazbe na Zbeletronima i privatnim rođendanskim proslavama. Pridruži se, ne daj da 22.6. postane još samo jedan neradni dan u lipnju!

Satnica:
20.00 – početak okupljanja
21.00 – performans iznenađenja na Savskom nasipu
21.45 – Antifa kviz
23.00 – 1.00 – DJane Ru

Druženje i kviz se održavaju u sklopu programa inicijative Ponosni Zagreb koja okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava (LGBTIQ+ osoba). Tijekom kraja lipnja i početka srpnja će se u organizaciji inicijative održati niz javnih događaja i akcija kojima novosonovana inicijativa želi obilježiti razdoblje oko obljetnice pobune u Stonewall-u.


Povezano