Misliti zajednicu 2018 ‘Zajednice u nestajanju i nastajanju’

Od četvrtka, 22. studenog do subote, 24. studenog 2018. u Rijeci se održalo događanje Misliti zajednicu 2018. U okviru programa organizacije Građanke svom gradu otvorilo je teme umjetničkog, društvenog i aktivističkog osnaživanja zajedništva u specifičnim kontekstima te promoviralo umjetnost kao sredstvo pozitivnog pridonošenja održavanju i transformaciji zajednica kroz interakcije u javnom prostoru, aktiviranje građana kroz događanja, angažiranje mladih unutar zajednica, promoviranje značaja i očuvanja prostora bivanja zajednice i širenje ideje građanske participacije općenito.

Fokus je bio na Zajednice u nestajanju i nastajanju vezan uz teme migracija, politike identiteta, pitanja (ne)mogućnosti svakodnevnih rituala bivanja zajednice, pitanja društvene i ekonomske integracije, kulture, solidarnosti i tolerancije, gentrifikacije, geopolitike…

Program je sadržavao diskurzivni, umjetnički i edukativni segment u vidu radionice. Prezentirala su se dva umjetnička rada nastala kroz javni poziv GSG-a Nevidljive prepreke – vidljivi pomaci kojim su financirane produkcije umjetničkih radova u Rijeci.

DISKURZIVNI PROGRAM

Centralni dio trodnevnog događanja bio je diskurzivni program koji se održao u četvrtak 22. 11 Kraća izlaganja gostiju nastavila su se diskusiju u obliku tribine u kojoj su sudjelovali: voditeljica baranjske udruge Romsko srce Nadica Balog, umjetnički duo iz Beograda Rena Rädle i Vladan Jeremić, kulturologinja i suorganizatorica EPK festivala Porto Etno u Rijeci Katarina Petrović, povjesničar i novinar Čedomir Višnjić iz Zagreba, te Nikola Petković, profesor na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci, kao moderator. Kustosica tribine bila je suradnica GSG-a Nadija Mustapić.

NOVE PRODUKCIJE

Video instalacija Sa o Roma, Rijeko grade riječke umjetnice Tajči Čekada prezentirana je u četvrtak 22. studenog u Galeriji Kortil, s otvorenjem u 19 sati, nastala je u suradnji s nekoliko članica romske zajednice. Tematizira proces iseljavanja riječke romske zajednice iz Rijeke u Njemačku i druge europske destinacije.

Projekt Neispričani Sušak beogradskog kolektiva Tačka komunikacije fokusira se na suradnju s mikrozajednicama Sušaka i transformacije njihovih narativa kroz vrijeme. Kroz radionički pristup u suradnji sa studentima i studenticama prikupljene su lokalne priče na terenu, a finalni ishod projekta prezentirao se u petak, 23. studenog, u 15 sati, u Križanićevoj 6a, nakon čega je uslijedila šetnja u obliku audio vodstva po Sušaku.

U petak 23. studenog održala se i Radionica o ulozi umjetnosti u društvenim promjenama zatvorenog tipa za tridesetak sudionica i sudionica, pod vodstvom Shaku Ranige i Sherifa Rushdyja, Kanađana i novih riječkih doseljenika s bogatim iskustvom međunarodnog humanitarnog i razvojnog rada u zajednici, u svrhu pokretanja društvenih promjena. Cilj radionice bio je pobuditi razmišljanje o strategijama uključivanja umjetnosti kao sredstva u radu na društvenim promjenama te na osnovu donesenih zaključaka stvoriti svojevrstan metodološki toolbox za rad u takvim vrstama projekata.

Više informacija o događanjima možete potražiti na Facebook stranici eventa.

Povezano