Miró i Zagrebačke priče

U srijedu, 26. lipnja, s početkom u 18:00 u DKC Šesnaestica održavaju se dva zadnja predavanja udruge Klo team prije ljetne stanke: „Joan Miró – katalonski sanjar“ i  “Zagrebačke priče – legende i predaje starog grada”. Predavačice su Martina Božić, prof. povijesti umjetnosti i Sanja Kostanjčar, prof. povijesti

Katalonski slikar, grafičar, kipar i keramičar Joan Miró jedan je od najznačajnijih umjetnika 20.st. U njegovim djelima u početku je vidljiv utjecaj fovizma i kubizma, a kasnije ih karakterizira kombinacija nadrealizma i apstrakcije. Glavni izvor inspiracije je mašta, uz pomoć koje stvara vlastiti stil pun simbolike, poetike, često i humora. Neobični oblici u djelima u kojima boja i pokret igraju glavnu ulogu pozivaju nas da istražimo faze njegovog stvaralaštva i uronimo u zanimljiv svijet mašte ovog katalonskog sanjara.

Svima je poznata pisana povijest grada koja se čuva u arhivima, knjižnicama i muzejima. Međutim, gradovi imaju i svoju usmenu povijest, povijest koju su stvarali sami građani nastojeći razumijeti prošlost i pojave koje su djelovale neobjašnjivo. Iako su te priče pune fantastičnih elemenata i nadnaravnih bića, one u svojoj jezgri redovito nose dio povijesne istine. Saznajte zašto su stari grad obilježile legende i predaje o lijepoj Mandi, coprnicama i grabancijašima Črne škole na Kaptolu, zagrebačkim zmajevima i kugi, Kamenitim vratima i Matiji Gupcu.

Ulaz na predavanje se ne naplaćuje, a s obzirom da predavanja nisu unaprijed financirana ako želite podržati rad predavačice i udruge Klo team biti ćemo Vam zahvalni na donaciji nakon predavanja prema vlastitim mogućnostima.


Povezano