FILM XX – Ženski narativi: Carole Roussopoulos & Delphine Seyrig

Kulturno informativni centar (KIC) pokrenuo je program Film XX – Ženski filmski narativi koji se sastojao od nekoliko tematskih ciklusa, a fokusirao se na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

Prvo izdanje održalo se od 5. do 7. travnja 2019. godine, a bilo je posvećeno feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder.

Nakon svjetske premijere u sklopu Berlinale Foruma u KIC-u se 5. travnja održala hrvatska premijera dokumentarnog filma ‘Delphine i Carole’ (2019.) Callisto Mc Nulty koji prati susret između mitske francuske glumice Delphine Seyrig i francusko-švicarske video-pionirke Carole Roussopoulos. U sklopu programa prikazat će se i nekoliko reprezentativnih uradaka video-kolektiva Les Insoumuses koji su fokusirani na reprezentaciju žena u medijima, te njihova radna i reproduktivna prava – ‘Maso i Miso idu na jedrenje’ i ‘S.C.U.M. manifest’ (1976.); ‘Budi lijepa i šuti!’ (1981.). Gošća programa bila je mlada francuska redateljica i spisateljica Callisto Mc Nulty, ujedno i unuka Carole Roussopoulos.

Više informacija pronađite na Facebook eventu.


Povezano