Film XX: Tri života + Ženski film (projekcija i razgovor)

Program ‘Film XX: Ženski filmski narativi’ Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa, a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.

U utorak, 10. prosinca u 19 h u Dokukinu KIC prikazuju se dokumentarci ‘Tri života’ Kate Millett te ‘Ženski film’ kolektiva San Francisco Newsreel.

TRI ŽIVOTA / THREE LIVES
Kate Millett, SAD, 1971., 70′
jezik: engleski, titlovi: HRV

Ponosan, minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera ‘Spolna politika’ uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Autobiografski intervjui s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima.

ŽENSKI FILM / THE WOMAN’S FILM
Louise Alaimo, Judy Smith, Ellen Sorren, SAD,1971., 40′
jezik: engleski, titlovi: HRV

Serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove “izvan i unutar kuće” te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel.

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan.


Povezano