Anja Neidhardt i Maya Ober: Feministička politika dizajna

U sklopu Plana D, u subotu 29. rujna 2018. u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, održao se otvoreni razgovor o feminizmu, rodu i dizajnu s Anjom Neidhardt i Mayom Ober s platforme Depatriarchise Design, tijekom kojega se koristila autoetnografija, duboko ukorijenjena u feminističkoj praksi.

Koristeći argument “osobno je političko”, analizirala su se osobna iskustva kako bi se promišljalo o političkim i društvenim pojavama unutar dizajna. Tijekom ovog razgovora otvorene su razne teme s popratnim vizualnim materijalima, baveći se feminističkom praksom, dizajnom i rodom, te se uključilo u širu raspravu sa svima okupljenima.

Anja Neidhardt je freelance dizajnerica i kustosica sa sjedištem u Berlinu. Piše za međunarodne časopise te predaje povijest i teoriju dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Frankfurtu na Majni (Njemačka). Osim stvaranja platforme Depatriarchise Design s istraživačicom u dizajnu Mayom Ober, također je članica uredničkog tima ROM-a, časopisa koji se fokusira na društvo i digitalizaciju. Godine 2016. diplomirala je na Design Curating and Writing (MA) na Design Academy u Eindhovenu. Od 2012. do 2014. radila je kao urednica u dizajnerskom časopisu Form.

Maya Ober bavi se dizajnom, istraživanjem, pisanjem, pedagogijom i političkim aktivizmom. Osnovala je Depatriarchise Design, platformu koja ispituje sudjelovanje dizajna u reprodukciji tlačiteljskih sustava, usredotočujući se pretežno na patrijarhat. Sa sjedištem u Baselu, radi kao znanstvena suradnica na Institutu za industrijski dizajn na FHNW Akademiji za umjetnost i dizajn. Maya razvija međuplatformske projekte koji istražuju proizvodna sredstva, materijale i društveno-političku sredinu, a trenutačno je fokus usmjerila na tekstil.


Povezano