5. ZagrebDox

Više od 150 filmova u 10 programa bit će prikazano na 5. ZagrebDoxu koji počinje u ponedjeljak 23.2. i traje do subote 28.2., s tim da će se pobjednički filmovi još jednom prikazati u nedjelju.

Među trideset naslova koje broji međunarodna konkurencija dosta njih su u prošloj godini osvojili neku od prestižnih svjetskih nagrada. Jedan je od najvrućih naslova svježi pobjednik Sundancea Opasne tete u režiji višestruko nagrađivane Britanke Kim Longinotto. Uz Jennifer Fox i Naomi Kawase, Longinotto spada u skupinu redateljica ‘osnažujućih’ ženskih priča. Ove godine dobar filmovi koji otvaraju pitanja tretmana žena u pojedinim društvima su Lady Kul El ArabAlahove nevjeste i Jedan dan.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u programu Kontroverzni Dox bit će prikazan Tko se boji Kathy Acker?, biografski film o legendarnoj feminističkoj spisateljici njujorške underground scene. Kathy Acker u filmu je predstavljena kroz brojne arhivske snimke njenih provokativnih javnih performansa te kroz sjećanja njenih učenika, bivših ljubavnika, prijatelja i kolega. Dokumentarac je prati od početaka, dok je bila punk rockerica, a zrači nesputanom punk energijom kao i njegova junakinja. 

Image

Tko se boji Kathy Acker?, r. Barbara Caspar Na potpuno drugačiji način ženskom se tematikom bavi spomenuti Lady Kul el Arab o djevojci koja pobjeđuje na izboru za Miss organiziranom za Arapkinje u Izraelu, a čija noćna mora počinje kad sazna da na velikom natjecanju mora prošetati pistom u kupaćem kostimu, zbog čega joj strogo islamski orijentirana okolina počinje prijetiti smrću. Patti Smith – san o životu biografska je priča o velikoj svestranoj umjetnici Patti Smith u programu muzičkih dokumentaraca.  


Povezano