Ana Kovačić: Njezin panteon

Izložba ”Njezin panteon”​ Ane Kovačić uz dobru dozu humora priča priču o ženi, svijetu, samospoznaji i otporu. Počinje s ogledalom – Autoportretom. U vrijeme kada autorici službena religija pokušava govoriti kako da živi, ona gradi vlastiti sekularni panteon. Posuđuje (ili “krade”) kršćansku ikonografiju; a sebe – Ženu prikazuje kao trojstvo (Kćer, Majmunicu i Sveti Vulkan).

“Gledamo se oči u oči.”

Kroz seriju radova Ana Kovačić istražuje svijet oko sebe, a ilustracijom bilježi kojim je sve neživim predmetima i stvarnim osobama dodijelila atribut svetosti i tko je sve od njih pomogao da postane Ženom. Preuzima ulogu poglavara vlastite crkve te oblikuje vlastitu religiju na temeljima koje je sagradilo njeno žensko iskustvo.


Ana Kovačić diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer vizualne komunikacije. Kao grafička dizajnerica, ilustratorica i dizajnerica interakcija radi od 2003. samostalno i u nekoliko studija. Projekti kojih se najradije sjeća uključuju ilustraciju i interaktivne sadržaje u centrima za posjetitelje Kopački rit, Ivanina kuća bajke u Ogulinu, Kuća za brodice na Brijunima i oblikovanje promotivnih materijala za The Garden Festival. Trenutno je pretežno fokusirana na ilustraciju u svim njenim oblicima. Jedna je od autorica ilustracija za društvenu igru ‘Fierce Women’.


Povezano