Grijesi CESI: 21 godina borbe

Da se grupa mirovnih aktivistica i feministica sada već davne 1997. na Osmi mart nije okupila oko iste ideje i osnovala CESI, hrvatska ljudsko-pravaška i feministička scena bila bi mnogo siromašnija. Zahvaljujući upornom i marljivom radu članica udruge i brojnih volontera Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) jedna je od najdugovječnijih feminističkih organizacija u Hrvatskoj i regiji. Odvažnost, empatija i solidarnost, stremnja ka društvenoj pravdi, ali i organiziranost održali su ih više od dva desetljeća.

Svoju 21 godinu punoljetnosti CESI će proslaviti izložbom koja će prikazati njihov višegodišnji rad na područjima rodne ravnopravnosti, ženskih i ljudskih prava, socijalne pravde, jednakih mogućnosti u svijetu rada, nasilja u adolescentskim vezama, reproduktivnih prava žena, sudjelovanja žena u politici, rodno osviještenog obrazovanja, rodno osviještenih medijskih sadržaja te zagovarački rad na polju rodno osviještenih politika u Hrvatskoj i EU.

Izložba će biti svečano otvorena 5. listopada u izložbenom prostoru Centra za kulturu Trešnjevka u sklopu programa 12. Vox Feminae festivala u 19h. Autorice izložbe su novinarka i književnica Antonela Marušić i fotografkinja Nina Đurđević.

Respektabilan niz kampanja, konferencija i zagovaračkih akcija, raznih oblika aktivizma i borbe za prava žena, političkog zagovaranja, savjetovanja i educiranja ranjivih skupina, istraživanja u poljima obrazovanja, reproduktivnih prava, zdravlja i seksualnosti, medija i prevencije nasilja bit će prikazani kroz odabranu i bogatu arhivu organizacije koja uključuje fotografije, publikacije, plakate, memorabilije i audio-vizualne radove.

Pokazat ćemo što je sve bilo potrebno da CESI 21 godinu opstanu na turbulentnoj aktivističkoj sceni i u društvu koje kontinuirano dovodi u pitanje prava žena i ranjivih skupina.

CESI i Vox Feminae festival pozivaju sve prijatelje_ice i podržavatelje_ice da nam se pridruže na ovo, rođendanskom slavlju i zajedno s nama nazdrave u čast njihovog 21. rođendana.


Povezano