Objavljeno

Žene stvaraju odlične filmove (video)

Jednoglasan zaključak simpozija “Get NetWorked Up” na Dortmundskom filmskom festivalu koji je ujedinio filmašice i predstavnice različitih organizacija, posvećene rodnoj ravnopravnosti u filmskom svijetu, upravo je takav, žene doista stvaraju odlične filmove.

No, “Ja sam redateljica i imam vaginu. To je problem za mnoge ljude u filmskoj industriji”, ističe Jennifer Reeder.

U istoimenom videu (Women Make Great Films) koji je inicirala Jasmila Žbanić, redateljice su svjedočile o čestim iskustvima diskriminacije u industriji, ali i istaknule nužnost suradnje i stvaranja pritiska na institucije, jer stvarne rezultate može polučiti samo inicijativa s vrha.

To je posvjedočila i Anna Serner, CEO Švedskog filmskog instituta, predstavljajući švedski ugovor o ravnopravnosti, sklopljen između vlade, parlamenta, producenata i televizijskih kuća, kojim je 50% filmskog budžeta rezervirano za redateljice, scenaristice i producentice. Za švedski model nastoji se izboriti i Pro Quota Film Direction, organizacija koja okuplja 250 njemačkih redateljica.

Jednaka raspodjela financijskih sredstava uvjet je bogate kinematografije koja će reflektirati sve aspekte društva. Indiewire


Povezano