Objavljeno

Zašto se dječaci trebaju družiti s djevojčicama

Heteroseksualni muškarci u SAD-u uglavnom nemaju širok krug prijatelja, a prijateljske veze koje njeguju s drugim muškarcima pružaju im manje emocionalne podrške od veza sa suprugama ili djevojkama, piše sociologinja Lisa Wade u istraživanju za Salon magazin.

Također, nedavno istraživanje NSPCC-a, pokazalo je da dječaci i djevojčice sve teže uspijevaju održati svoja prijateljstva zbog zadirkivanja i pritisaka koji ne dopuštaju njihov platonski odnos, već mu stalno pripisuju ljubavne ili seksualne konotacije.

Wade u svom istraživanju srž problema nalazi u duboko ukorijenjenoj ideji da ostvarivanje bliskog prijateljstva nije muževno. Prijateljstvo je nešto što se povezuje s intimnošću i ranjivošću, u njemu se dijele osjećaji, dolazi do povjeravanja i međusobne podrške, a sve se to često povezuje sa slabošću.

Ako dječaci budu odrastali u svijetu u kojem su zbog druženja s djevojčicama izvrgnuti ruglu i u kojem ne vide dovoljno primjera kvalitetnih prijateljstava odraslih muškaraca, kasnije možemo očekivati mnoge probleme, kako za muškarce tako i za žene.

Prema istraživanju Kampanje protiv bijednog življenja (CALM),  samoubojstvo je trenutno najveći ubojica mladih muškaraca u Britaniji, a glavni čimbenik toga je upravo društvena izolacija. Da su ti mladi muškarci poticani na razvijanje i očuvanje prijateljskih odnosa, nečiji život mogao je biti spašen. Osim toga poticanje muško-ženskih prijateljstava može biti korisno i za feminizam.

Rodni stereotipi potiču se i kod dječaka i kod djevojčica, zbog čega su njihova prijateljstva i dalje rijetka. Ako dječaci budu odrastali neznajući da su djevojčice jednako smiješne, pametne, a u nekim slučajevima i odvratne, poput njih, teško će i u kasnijem životu moći razviti empatiju prema ženama. Možda zbog toga neće razumjeti problem razlike u plaći, podjelu kućanskih poslova i druge probleme s kojima su žene suočene. S druge strane, ako žene budu smatrali prijateljicama, za očekivati je da ih neće dehumanizirati.

Umjesto da orođujemo dječje emocije i dječake učimo da se boje osjećaja, jer se smatraju ženskastima, trebamo ih poticati da ih počnu dijeliti i da se počnu igrati s djevojčicama. [A.H.] The Guardian…


Povezano