Objavljeno

Vrijeme je da iskreno i otvoreno popričamo o menstruaciji [video]

Koliko toga znate o menstruaciji? Polovica stanovništva prolazi kroz ove normalne mjesečne promjene vezane uz repoduktivne organe, no uz menstruaciju se unatoč tome još uvijek povezuju sram i stigma. Vrijeme je da se to promijeni.

Direktorica i utemeljiteljica tvrtke THINX koja proizvodi rublje za menstruaciju, Miki Agrawal i novinarka Cat Greenleaf sjele su pred kameru i iskreno porazgovarale o menstruaciji. U svom su videu razgovarale o povijesti ženskih higijenskih proizvoda , o tome zašto menstruacija ostaje tabu (sama riječ potječe od polinezijske riječ za menstruaciju) i kako Agrawalina tvrtka koristi inovativno, ali navodno kontroverzno reklamiranje kako bi potaknula razbijanje predrasuda i srama koji se pojavljuju kada se govori o menstruaciji.

Plakati koji navodno ‘prikazuju previše golotinje’ i metaforički koriste voće ili jaja u prikazivanju ženskih dijelova tijela i menstruacije još uvijek nisu dobili zeleno svijetlo od strane medijskih oglašivača, jer bi mogli ‘uznemiriti djecu’.

Greenleaf i Agrawal u videu su se dotakle i inovacija u kategoriji ženskih higijenskih proizvoda, kojih je u 20. stoljeću bilo samo tri. Godine 1931. izumljen je tampon (izumio ga je muškarac), godine 1969. osim što smo ‘sletjeli na Mjesec’ na uloške je dodana ljepljiva trakica, a 80-ih je postala popularna menstrualna čašica. [L.P.] Huffingtonpost


Povezano