Objavljeno

Učitelji/ce, ovako možete kreirati sigurnu okolinu za LGBTI mlade

Škole bi mogle biti mjesta od formativne važnosti za LGBTI mlade koji bi ondje mogli učiti o svijetu i samima sebi, tako da mogu postati snažni, ali i obazrivi mladi ljudi. Nažalost, škola je često zastrašujuće i nesigurno mjesto u kojem se najveći strahovi LGBTI mladeži o njihovim identitetima ostvaruju.

Biti na strani LGBTI mladeži u školama nije lako. Iz svijeta često dolaze priče o profesorima/cama koji su otpušteni zbog svoje seksualne orijentacije ili čak prisiljeni dati otkaz jer su čitali LGBTI-friendly knjigu na nastavi. Usto, nastavnicima/ama su ruke često vezane i zbog administracije te politika samih škole. Autostraddle zato predlaže deset načina na koje je moguće kreirati sigurnu okolinu za LGBTI mlade.

Isplanirajte kurikulum u kojem su LGBTI osobe prikazane na pozitivan način

Korist ovakvog kurikuluma dvojaka je, s jedne strane LGBTI učenicima/ama pokazuje da se nemaju čega sramiti i da nisu sami, a s druge ostale učenike/ce na pozitivan način upoznaje s LGBTI narativom što ih može osnažiti da reagiraju na govor mržnje usmjeren prema LGBTI osobama. Ovo nije uvijek jednostavno izvesti, no čak i male geste mogu imati značajan učinak, poput knjige u knjižnici koju čak ne morate niti zadati u sklopu službene literature.

Pokrenite školske udruge koje bi se pozabavile problemima LGBTI osoba

Ovakve udruge učenicima/ama mogu biti od velike pomoći, i kreirati siguran prostor u kojem se neće osjećati kao ‘drugi’ te u kojima mogu dobiti podršku koja im je potrebna. Možete im pomoći sa administrativnim zavrzlamama oko pokretanja takve udruge.

Reagirajte kad čujete komentare usmjerene protiv LGBTI osoba, bez obzira na to radi li se o učenicima/ama ili profesorima/cama

Kad obrazovna institucija intervenira u situacijama u kojima se LGBTI učenici/e osjećaju nesigurno, šalje se jasna poruka o vrednovanju njihovog zadovoljstva i osjećaja sigurnosti. Učenici/e institucija koje ne postupaju na ovaj način često prekomjerno izostaju iz škole, što im smanjuje akademski uspjeh, zbog čega je nužno pokazati im za ih je škola spremna zaštititi i poduprijeti.

Zalažite se za uvođenje pravilnika protiv bullyinga i uznemiravanja

Čak i uz maksimalan trud s vaše strane, ostaje činjenica da učenici/e nisu u vašoj skrbi tijekom cijelog dana, zbog čega je izrazito važno zagovarati konkretne politike protiv uznemiravanja na temelju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije na razini cijele škole.

Imajte na umu da možda ne znate tko je sve od vaših učenika/ca LGBTI osoba

Potrebno je izbjegavati pretpostavke o tome tko je LGBTI, a tko nije, jer se takve pretpostavke mogu pokazati vrlo pogrešnima, zbog čega pokušajte svoju učionicu sigurnom i prijateljskom za LGBTI osobe čak i kad mislite da nisu tamo.

Poslušajte LGBTI učenike te njihove sugestije i zahtjeve za rješavanje problema

Nemojte samostalno donositi odluke o njihovim potrebama, saslušajte ih, jer oni najbolje znaju što im je potrebno i što možete učiniti da im pomognete.

Budite pažljivi u razgovoru s roditeljima ili skrbnicima

Mnogi LGBTI mladi oko svog identiteta su otvoreniji u školi nego kod kuće, imajte to na umu i pripazite na informacije koje prosljeđujete roditeljima.

Pripazite na znakove fizičkog zlostavljanja ili psihičkih poremećaja

Mnogi LGBTI mladi izloženi su nasilju, što uglavnom ne prijavljuju. Pripazite stoga na znakove zlostavljanja, razgovarajte s njima i pokušajte im pomoći na način koji će im odgovarati. Slično je i s depresijom, stoga se educirajte kako bi im mogli pravovremeno pomoći.

Pokušajte uvesti pravilnik o slobodnom korištenju WC-a i nošenju odjeće koja odgovara rodu s kojim se transrodne osobe poistovjećuju

Idealno bi bilo kad bi prema politici škole učenici/e mogli slobodno koristiti WC i nositi odjeću koja odgovara njihovom rodnom identitetu, te kad bi postojala politika protiv zlostavljanja koja bi u tim situacijama štitila učenike/ce. Trebalo bi istražiti što se po ovom pitanju može učiniti u pojedinoj školi, te kakvo bi rješenje bilo najbolje za trans* učenike/ce u vašoj školi.

Ako je moguće, i sami izađite iz ormara

Ako ste i sami LGBTI, ovo je još jedan odličan način da učenicima/ama pokažete da nisu sami, no ne izlažite se nepotrebnom riziku ako smatrate da bi vam ovo moglo ugroziti posao, jer treba imati na umu da bi vas zamijeniti mogla osoba koja neće imati pozitivan stav prema LGBTI osobama. Postoji opcija i da to učinite na privatnoj razini s pojedinim učenikom/com.


Povezano