Objavljeno

The Punk Singer dokumentarac – Povratak Riot grrrls?

Američka glazbenica i aktivistkinja za ženska prava Kathleen Hanna, njezina uloga u širenju Riot Grrrl pokreta, te osnivanje benda Bikini Kill tema su novog dokumentarnog filma The Punk Singer u režiji Sini Anderson.

Mogli bi reći da film nije moga doći u boljem trenutku, u doba kada se zapaljiva Riot Grrrl supkultura čini samo dalekom uspomenom. Rođeni iz hardcore punk etosa u ranim 90-ima, bendovi poput Bikini Kill, The Raincoats i mnogi drugi nastojali su osporiti patrijarhalno društvo, govoreći o silovanju, zlostavljanju, seksualnosti i političkom aktivizmu iz feminističke perspektive. Njihova spremnost da se suoče s ovakvim pitanjima rezultirala je osnaživanjem žena i inspirirala generacije žena i muškaraca.

Nažalost, tijekom posljednjih 20 godina došlo je do kulturnog pomaka, te se glazba i politika počinju distancirati od feminizma. Mnogi glazbenici danas naglašavaju seksističku ironiju, dok drugi inzistiraju da je rat za jednakost gotov i da seksizam pripada povijesti.

Također, ako prebacite na bilo koji glazbeni kanal i namučit će te se da naiđete na ženski bend ili bend predvođen ženom. Naravno, zasigurno ima mnogo alternativnih ženskih bendova, ali one se bore da pronađu platformu koja bi im osigurala vidljivost. Generacija žena koja je u posljednje vrijeme popularna na glazbenoj sceni tamo je dospjela kroz masovnu pop proizvodnju i homogenizaciju, te tako potvrdila mišljenje da je ono što se prodaje seks, a ne mišljenje. One nisu žene koje pozivaju na borbu, ali one dominiraju medijima.

Mnogi današnji Riot Grrl bendovi, poput Tacocat, Bleached and Throwing Up, čija je glazba glasna, osvježavajuća i inteligentna, suočeni su s malom ili gotovo nikakvom medijskom pozornošću. Čini se da ni današnji glazbeni krajolik nije naklonjen feminizmu.

Ovaj odnos prema ženama u suvremenoj glazbi je daleko od glazbe iz ranih 90-ih kad su ženski bendovi konstantno bili u usponu: The Breeders, Free Kitten, Pussy Galore, Heavens to Betsey, Bratmobile, Silverfish, Ruby, Veruca Salt, L7, Babes in Toyland, Skunk Anansie, Curve, Garbage, Excuse 17, Bjork, Portishead, Daisy Chainsaw i mnogi drugi.

Bendovi predvođeni snažnim ženama koje zahtijevaju da ih se čuje, s voljom da educiraju i potaknu na promjene oblikovali su tu glazbenu eru. Kroz svoju borbu dale su jasnu poruku: formiraj vlastite ideje, uzmi u obzir šire probleme, učini ono što želiš i budi ono što jesi.

Iako je Riot Grrrl pokret u posljednjih 20 godina nestao iz medija, vrijednosti toga pokreta samo su porasle. Pokret nas je naučio ključnu lekciju o usmjeravanju bijesa i frustracija o nejednakosti u javnu sferu, a pitanja kojima se tada bavio i danas su relevantna.

Dokumentarni film The Punk Singer predstavljajući iznova aktivističko djelovanje Kathleen Hanne, nesumnjivo će nadahnuti novu generaciju Riot Grrrls da zavijore zastavu za jednakost, angažiraju žene i ostave trag u glazbi i izvan nje. FeministTimes


Povezano