Objavljeno

Što pogledati na 8. ZFF-u?

Ne znam da li je meni u glavi život ljepši u zadnje vrijeme, ili su se i objektivno desile neke promjene. Nekoliko zadnjih ZFF-ova sam gotovo u cijelosti propustila, nije me puno filmova intrigiralo. Ove godine situacija je dosta drukčija, Zagreb Film Festival samo što nije počeo i nudi dosta filmova koje želim pogledati. A sa druge strane, slažem se sa Mateom Jocić: mogli smo se i više razveseliti programu, da imamo priliku vidjeti recimo ove filmove. No, ljudski je nadati se da će oni doći u redovnu distribuciju.

Laura Halilovic, Debra Granik, Diana Fabiánová

Na ZFF-om glavnom dugometražnom programu nema puno filmova redateljica (2 od 12), ali ono što ih ima, to je zaista poslastica. S druge strane, najviše je autorica u natjecateljskom dokumentarnom programu (7 od 17), koji je najjači program (“dragulj u kruni”, kako je primjetio i Pavičić) ovogodišnjeg ZFF-a.

Preporuke ili Zašto baš ovi filmovi?

 

Zimska kost / Winter’s Bone
r. Debra Granik

kino Tuškanac, Četvrtak, 21.10. u 10:30h
kino Europa, Četvrtak, 21.10. u 19:30h
kino Europa, Petak, 22.10. u 15:00h

Zato što mu je Roger Ebert dao 4 zvjezdice i počeo osvrt na njega ovom rečenicom: “The movie heroes who affect me most are not extroverted. They don’t strut, speechify and lead armies. They have no superpowers. They are ordinary people who are faced with a need and rise to the occasion. Ree Dolly is such a hero.” I naravno zato što je pokupio nagradu za  najbolji film ovogodišnjeg Sundancea i za najbolji scenarij. zfflink. službeni sajt.

Kao da me nema / As If I Am Not There
r. Juanita Wilson

kino Tuškanac, Subota, 23.10. u 21:00h
kino Tuškanac, Nedjelja, 24.10. u 13:00h
Zato što je Juanita Wilson napisala scenarij po istoimenoj knjizi Slavenke Drakulić i odlučila ga režirati, i zato što joj je ovo prvi dugometražni film, i drugi film uopće, a za svoj prvi film, kratki film ‘The Door’ je bila nominirana za Oscara.
zff link.

Samantha MortonNevoljena / Unloved
r. Samantha Morton

kino Tuškanac, Petak, 22.10. u 13:00h
kino Europa, Petak, 22.10. u 22:00h
kino Europa, Subota, 23.10. u 17:00h

Zato što je ovo prvi film Samanthe Morton, inače britanske glumice koja je 2 put bila nominirana za Oscara, ali ju većina vjerojatno zna iz Minority Reporta gdje je glumila Agathu (koja vidi zločine i pluta u onoj vodi pa ju Cruise otme). I zato što je ovo zadnji film Samanthe Morton. Ne, nije zadnji jer je umrla, nego zadnji jer je rekla da nema namjeru baviti se režijom, već je ovaj film njena osobna priča koju je morala izbaciti iz svog sistema. Glavni lik filma je 11-godišnja Lucy koja pobjegne od kuće jer ju otac zlostavlja, a kad socijalne službe odustanu od pokušaja pronalaženja roditelja koji bi je posvojili, Lucy završi u dječjem domu. Danas Morton ima 33 godine, a već sa 16 počela je raditi storyboard za ovaj film. Odličan intervju u Guardianu sa Samanthom Morton. zff link.

Mjesec u tebi / The Moon Inside You
r. Diana Fabiánová

kino Europa, Utorak, 19.10. u 9:00h
kino Tuškanac, Utorak, 19.10. u 18:00h
Dokukino Croatia, Četvrtak, 21.10. u 21:00h
kino Tuškanac, Nedjelja, 24.10. u 19:00h

Zato što dokumentarac govori o menstruaciji i zanima me hoće li išta pametno reći. zff link. Intervju sa Fabianovom.

Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen
r. Laura Halilovic

kino Europa, Srijeda, 20.10. u 9:00h
kino Tuškanac, Srijeda, 20.10. u 18:15h
Dokukino Croatia, Četvrtak, 21.10. u 19:00h

Zato što je ovo dokumentarac koji je snimila i režirala 19-godišnjakinja. zff link.

Zvezda je rođena
r. Vanja Kovačević

kino Europa, Četvrtak, 21.10. u 9:00h
kino Tuškanac, Četvrtak, 21.10. u 18:00h
Dokukino Croatia, Petak, 22.10. u 21:00h
kino Tuškanac, Nedjelja, 24.10. u 15:00h

Zato što je redateljica zakazala koncert, pa onda išla učiti svirati bubnjeve i napraviti bend, kako bi o tome napravila film. Zato jer zvuči kao nešto s čim se mogu poistovjetiti. zff link.

Žene heroji / Women are Heroes
r. JR

kino Europa, Četvrtak, 21.10. u 9:00h
kino Tuškanac, Četvrtak, 21.10. u 16:00h

Zato što sam čula već o tom projektu, ali nisam sigurna hoću li ga stići pogledat jer je u čudno vrijeme, a i može se online pogledati ponešto. zff link.

Ja sam Isus / I am Jesus
r. Valerie Gudenus, Heloisa Sartorato

kino Europa, Ponedjeljak, 18.10. u 9:00h
kino Tuškanac, Ponedjeljak, 18.10. u 18:00h
Dokukino Croatia, Utorak, 19.10. u 21:00h

Iz sličnog razloga kao i što ću ić pogledat ‘Mjesec u tebi’. Tema mi je jako zanimljiva, pa da vidim hoće li biti sprdačina i banaliziranje stvari ili će kao što se nadam actually reći i pokazati nešto vrijedno promišljanja. zff link.

Ubojita Marija
r. Tom Tykwer

Plesni centar, Utorak, 19.10. u 21:00h
Da vidim kako je Tom počeo, a i jako mi se svidjela prva rečenica opisa filma: ‘Ova psihološka drama bavi se događajima koji introvertnu ženu natjeraju da poduzme ekstremne korake protiv onih koji je ugnjetavaju.’ A ima i ocjenu 7.3 na imdb-u:) zff link.

Kratko i bezbolno
r. Fatih Akin

Plesni centar, Četvrtak, 21.10. u 21:00h
Zato što mi je Fatih Akin najdraži živući europski redatelj. zff link.


Onda vidim Tanju isječak – Radni naslov bio je Mater, a Tanja je bila Sanja.
Onda vidim Tanju
r. Juraj Lerotić

kino Tuškanac, Ponedjeljak, 18.10. u 23:00h
Zato što sam pogledala film dok je prva skica bila gotova i rekla: Ovo je najbolji hrvatski film koji sam do sada vidjela.

Hoću vidjeti da kako ga je Juraj poboljšao (nadam se da ga nije shebao prevelikim promišljanjem:) Ovo zaista zaista preporučam. Bila sam tako sretna kad sam skužila da napokon imamo jednog pravog pravcatog senzibilnog redatelja. O filmu je rekao: “Inspiraciju sam našao u vlastitim strahovima i fantazijama. Živjeti bez roditelja strah je i fantazija svakog klinca. Imam tri brata, pa sam razmišljao o tome kako bi bilo da smo u jednom trenutku ostali sami.” zff link.

Tetrapak
r. Filip Peruzović

kino Tuškanac, Ponedjeljak, 18.10. u 23:00h
Zato što je bio na Vox-u i fakat je super, a u istom je terminu kad i ‘Onda vidim Tanju’ pa ću ga s guštom opet pogledat. zff link.

Super podsjetnik na prošlogodišnja događanja u Zagrebu je program kratkog hrvatskog aktivističkog videa, no on je razlomljen i biti će prikazivan svaki dan od 18. do 22 u 18h prije dužih filmova u popratnom programu Protest. Šuma summarum ću ići gledati jer ga je snimala Tamara Cesarec (i rekla je da je dobar:), a film koji otvara festival, Razumno rješenje, te Waititijev BOY i Dolanove Izmišljene ljubavi me isto zanimaju, al’ više onako, za razonodu 🙂


Povezano