Objavljeno

Osnažujuća feministička umjetnost ‘Ambivalentno vaše’

Ilustracije: Ambivalently yours

Feministička umjetnica koja djeluje pod pseudonimom ‘Ambivalentno vaša’ na javnim mjestima ostavlja ekspresivne bilješke i dekonstruira današnja polarizirana očekivanja od žena. Otkako je započela pisati svoj blog ambivalently-yours.com 2012. godine, ova anonimna umjetnica kroz svoje ilustracije pune iskrenih trenutaka, životnih opasnosti i pitanja stvara online prostor gdje se možete suočiti s konfliktnim osjećajima i ponovno ih procijeniti.

Ozbiljna je, no u ilustracije dodaje dobru dozu ironije. Primjerice, piše: “Draga suknjo, slatka si i sviđaš mi se, no pročitala sam studiju koja kaže da je za moju karijeru bolje ako odaberem tebe umjesto hlača i zbog toga ti zamjeram”. Svojim radom naglašava nesavršenost ženskosti te stvara prostor za smjele neodlučne djevojke kako bi slavila njihovu kontradiktornost.

Pojašnjava da je blog pokrenula dok je studirala feminističku umjetnost i istodobno radila u modnoj industriji, što se tada činilo kontradiktornim. „Na poslu sam bila feminističko gunđalo kad bih izrazila zabrinutost zbog seksističkih elemenata u našim kampanjama, a u umjetničkoj sam školi bila cura iz modnog svijeta za koju su mnogi pretpostavili da je podlegla patrijarhatu jer voli slatku odjeću i girly boje“, kaže.

Odatle i naziv ‘Ambivalentno vaša’, nastao kroz osjećaj ljubavi i mržnje prema tim dvama svjetovima. S vremenom je kaže, kontradikcije odlučila prihvatiti, a ‘Ambivalentno vaša’ postalo je njezin način istraživanja feminističkih pitanja.

Ambivalentne je poruke počela ostavljati na javnim mjestima kako bi priznala vlastite kontradikcije.Prihvaćajući ambivalentnost dobila sam slobodu da se oduprem preuskom definiranju sebe. Biti feminist/kinja dijelom znači zalagati se za pravo odabira. To pravo ne postoji ondje gdje postoji samo jedan izbor. Primjerice, moja posvećenost feminizmu mogla se dogoditi tek nakon što sam si dopustila da prihvatim ljubav prema modi i ružičastoj boji, dvjema stvarima koje se često povezuju s patrijarhalnom dominacijom nad ženama.“

Odbivši birati između feminizma i ženstvenosti, otvorila si je jedan novi prostor, prostor neodlučivanja, ali ne prostor neodlučnosti.

„Moj je cilj nastaviti propitivati vlastita uvjerenja i naći način da započnem razgovore s drugima kako bih proširila vlastite poglede.“ Upravo zbog toga u svom se radu ne uspoređuje niti natječe s drugim feministima/kinjama i umjetnicima/cama, naprotiv, smatra ih saveznicima/ama, različitim glasovima koji govoro sličnoj stvari.

„Feminizam treba mnogo različitih glasova i pristupa kako bi postao pokret i nadahnuo promjenu.“

Anonimnost pak pojašnjava činjenicim da internet često može biti agresivno mjesto, a kako je u radu uvijek inspirirana osobnim iskustvima, to je bio jedini način da bude iskrena, a da istovremeno ne bude previše ranjiva.

„Kasnije sam shvatila da je moja anonimnost omogućila ljudima da se pronađu u neodređenosti moje online persone. Ljudi često pretpostave da živim u njihovoj državi, da sam njihove dobi ili me povežu s nekim drugim oblikom sličnosti koju traže. Time ‘Ambivalentno vaša’ postaje više reprezentacija ideja, a manje zrcaljenje mene same. To je moj smjeli alter ego“, zaključuje.

{gallery}ambivalently-yours{/gallery}


Povezano