Objavljeno

Opasne djevojke teen komedija

If the girl’s on top who’s the one getting screwed?

Sastavljanje lista, iako uzbudljiv, uvijek je nezahvalan zadatak. Pogotovo kad se radi o žanru tako bogatom kao što je američka teen komedija.

Između jednako tako brojnih kriterija koji su biti u opticaju za ovu listu, odlučila sam se za onaj osobni-opasne djevojke u mom omiljenom leisure time žanru, po mom odabiru. Pa krenimo na uzbudljivo putovanje prostranstvima američkih srednjih škola, opasnih djevojaka, seksualnih eskapada i jako malo romantike. 

Olive, Easy A (2010)

Olive : People thought I was a dirty skank? Fine. I’d be the dirtiest skank they’ve ever seen.

Olive je pametna, dosjetljiva, dobro poznaje sebe i dovoljno je hrabra priznati kad pogriješi. Da bi pomogla svom bff-u Brandonu kojeg u školi maltretiraju zbog sumnje da je gej, lažira s njim seks scenu kako bi dokazali da je straight, a uskoro joj pak počnu stizati ponude i od drugih dečkiju u školi koji pate zbog svog djevičanskog statusa.

Olive je dovoljno da ona sama zna istinu o sebi i zato se može poigravati s etiketom koju joj nameću njeni navodno čedni kolege-ušiva grimizno slovo A (The Scarlett Letter ) na odjeću kako bi i doslovno utjelovila lik preljubnice i drolje. Eto vam, licemjerni gadovi!

 

Regina George, Mean Girls (2004)

Regina: Like this one time, I got this really expensive doll house from Germany, but I never played with it. So my mom wanted to give it to my cousin. But even though I didn’t want it…

Cady: You begged your mom to let you keep it?

Regina: No. I threw it down the stairs.

Reginu George možda mrze mnogi, ali je jednako toliko obožavaju i sjaje od sreće kad im uputi smiješak odobravanja zbog komada odjeće ili nakita koji nose, iako će, realno, pohvaljeni predmet biti popljuvan nakon nekoliko sekundi.

Regina je Queen B srednje škole u Illionoisu i zajedno s Gretchen i Karen čini teen royality škole, fanstastične Plastike. Ona je predivna, prebogata i uvijek dobiva sve što želi. Regina ili ”zlo u ljudskom obliku” ultimativni je sadist, pa čak i prema svojim ”prijateljicama” plastikama.

Ona jest mean girl, ali je istovremeno i powerful girl, djevojka koju bismo, kada usmjeri svoju energiju u sport koji joj svojom agresivnošću i zahtijevnošću može parirati, poželjeli imati na svojoj strani.

Aubrey Miller, The First Time  (2012)

Aubrey Miller: So this girl Jane, she doesn’t like you back?

Dave Hodgman: She does… platonically. As a friend.

Aubrey Miller: Oh, I know what platonically means. I’m a junior, not a moron. 

Aubrey uvijek sluša sebe. Aubrey zna izraziti što želi. Aubrey je svjesna razlike između društvenih očekivanja i osobnih želja. Aubrey se ne boji upoznati sebe. Dave i ona susreću se jednog petka navečer i jasno je da između njih postoji privlačnost i obostrano razumijevanje koje dotad nisu osjetili te se upuštaju u vikend avanturu koja će im donijeti velike promjene.

Ali ne zato što će oboje [SPOILER ALLERT ] izgubiti djevičanstvo nego jer će naučiti nove stvari o sebi. Aubrey, za razliku od Dave koji je malo više romantičar, ne vidi gubljenje djevičanstva kao prijelomno iskustvo u životu.

Ipak, oboje otkrivaju da je prvi seks važan jer je početak otkrivanja vlastitog, ali i tuđeg tijela i želja,  novo područje odnosa koje treba istraživati kroz vrijeme i to kroz iskrenu i otvorenu komunikaciju.

Viola Hastings, She’s the Man (2006)

Justin: Could you be a girl for just 5 seconds?

Viola: Ok… First of all it’s not a stupid soccer issue and… you’re a jerk. Oh look at that, times up.

[slaps him in the face]

Nogomet i djevojke, Shakespeare i teen komedije-kuda ovaj svijet ide. Viola Hastings pokazat će da djevojke mogu trenirati jednako naporno i igrati nogomet jednako dobro kao dečki, ako ne i bolje. Da to dokaže, čak će se prerušiti u dečka, svog brata blizanca Sebastiana te će priključiti nogometnom timu njegove škole kad on ode u London.

Viola ne prihvaća nepravednu odluku svoje škole koja teren prepušta muškoj lacrosse momčadi ukinuvši tako žensku nogometnu momčad, jer, realno-ženski nogomet? Iako je film prepun problematičnih mjesta, ima dobru namjeru djelovati osnažnujuće za žensko bavljenje sportom, kao i propitati što je to što čini djevojku djevojkom i dečka dečkom.

Violu ne zanimaju haljine i debitantski balovi, ona samo želi igrati nogomet i nositi ono u čemu se osjeća ugodno. Zašto bi je to činilo išta manje djevojkom ?

Kat Stratford, 10 Things I Hate About You (1999)

Patrick: So what’s your excuse?

Kat Stratford: For?

Patrick: Acting the way we do.

Kat Stratford: I don’t like to do what people expect. Why should I live up to other people’s expectations instead of my own? 

Kat Stratford je klasik. Kao i ovaj film. Ona je feministica koja čita Betty Friedan i Sylviu Palth, sluša Riot Grrrl i ljuta je protivnica sistema popularnosti do kojeg drži njena sestra Bianca. No i Kat je nekada bila poput Biance, išla je tulume i smješkala se ljudima na hodniku,  dok nije otkrila da ta utopija – svi me vole, tako sam divna- ima i svoju drugu, poprilično ispraznu i okrutnu stranu.

Iz tog razloga odbacuje svaki oblik zabave i odnosa koji je podsjeća na taj svijet,  čime samu sebe uskraćuje i za neka pozitivna iskustva.  Ono što Kat treba shvatiti i što je čini dodatno jačom i punijom osobom jest da isključivost ima više štete nego koristi.  Biti aktivistički nastrojena i buniti se protiv nametnutih načina razmišljanja i ponašanja ne znači odreći se zabave i osjećaja te uspostave odnosa  s drugim ljudima. Ono što je pak najvažnije jest ne izgubiti osjećaj za sebe.


Povezano