Objavljeno

Online dostupne knjige Jasmine Tešanović i Andreje Kulunčić

Jasmina Tešanović beogradska je spisateljica s američkom adresom i autorica djela Nevidljiva knjiga, U egzilu, Ženska knjiga, The suitcase, Sirene i Oni to rade. Jedna je od suosnivačica feminističke izdavačke kuće Feministička ’94, a aktivno sudjeluje i u organizaciji Žene u crnom. Rođena je u Beogradu, a živjela je u Kairu, Rimu, Los Angelesu i Milanu gdje je diplomirala Modernu književnost.

Jedno od  upečatljivijih djela Jasmine Tešanović svakako je Matrimonium, pisan u obliku dnevnika/eseja u razdoblju između dva studena, onog  1999. i 2000., u kojem pratimo težak životni događaj, smrt majke.

Po riječima same spisateljice, njena majka umrla je “kao zakasnjela žrtva sankcija i bombardiranja, ali i kao uvjerena komunistica do samog kraja. Njen nestanak iz mog života podudario se s padom Miloševićevog režima i komunizma u Srbiji, ideologijom njenog života… Nestala su moja dva diktatora: unutarnji i vanjski.”

Eseji i priče Jasmine Tešanović prevedeni su na njemački, talijanski, engleski, španjolski, mađarski, ruski i bugarski, a sama je s engleskog je prevela mnoge spisatelje i spisateljice uključujući Piera Paola Pasolinija i Hannu Arendt. Bavi se i eksperimentalnim filmom i video umjetnošću, a trenutno piše dvije knjige i snima film o Ženama u Crnom.

Knjiga Andreja Kulunčić: Umjetnost za društvene promjene / Art For Social Changes donosi izbor od dvanaest projekata umjetnice Andreje Kulunčić nastalih u razdoblju od 2000. do 2013. godine u okviru različitih domaćih i inozemnih izložbi i umjetničkih manifestacija.

Osim što predstavlja rad ove značajne hrvatske umjetnice s međunarodnom reputacijom, knjiga je svojevrsna čitanka i uvod u umjetnost društvene prakse: specifični oblik kolaborativnog umjetničkog djelovanja pri kojemu umjetnik ili umjetnica reagira na konkretnu društvenu situaciju aktivirajući njezine sudionike na osviješteno promišljanje i promjenu.

Kroz bogati slikovni materijal i uvodni esej te tekstove Irene Bekić knjiga predstavlja umjetničin rad u kojemu se bavi temama društvene pravde, položajem žena u suvremenom društvu, problemom ilegaliziranih emigranata, zatvorskim uvjetima, nepovoljnim tretmanom radnika, stupnjem tolerancije prema drugima, problemom stigmatizacije psihijatrijskih bolesnika, komercijalizacijom turizma, odnosom prema čitanju i knjizi, mogućnostima samoorganizacije zajednica. [V.M.] Kulturpunkt…

Knjiga je besplatno dostupna u elektroničkom formatu.


Povezano