Objavljeno

#Ljetnarepriza – Znamo što ste čitalie prošlog ljeta

Nakon predstavljanja najčitanijih tekstova u 2016. i glazbene rekapitulacije, u blast from the past izdanju vodimo vas u ljeto 2015. i repriziramo par odličnih tekstova koje na svojim tabletima i pametnim telefonima možete čitati dok stopalima prebirete po borovim iglicama. Pazite samo na zaštitne faktore!

▼1▼

Dok ovogodišnja proslava Dana zahvalnosti, koja je još jednom protekla u znaku Thompsona, uzvika ‘Za dom spremni’ i netolerancije, i dalje puni retke medija, čini se pravovremenim istaknuti tekst Maria Kikaša koji se tekstom Iznad zastave osvrnuo na prošlogodišnju nacionalnu ceremoniju kiča.

“Svaka nacionalna zastava osim šta bojama i heraldičkim ornamentima obilježava određene vrijednosti, tradicije, mitove i želje, nerijetko skriva određene povijesti kojih se ne želi sjećati jer time moguće – remeti i vlastite temelje”, pisao je Kikaš.

▼2▼

Usred turističke sezone, zaintrigirala nas je i tema nešto drugačijeg tipa ‘turističke ponude’ koji je već godinama prisutan na crnogorskom primorju. O pojavi takozvane elitne „jahting prostitucije“ u Crnoj Gori  Marijana Camović razgovarala je s predsjednicom Sigurne ženske kuće Ljiljanom Raičević.

▼3▼

Turizam, odnosno transformacija grada pod utjecajem turista, u fokusu je interesantnog razgovora Antonele Marušić s Katerinom Dudom, koja postavlja pitanje Čiji je centar grada?

„Pitanje je kamo vodi ulaganje u turizam i ugostiteljsku ponudu u gradu u kojem gotovo da više ne postoji proizvodnja. Proces deindustrijalizacije neodvojiv je od pitanja razvoja grada. Uz sve to, ne trebamo posebno navoditi afere i projekte realizirane bez javnog natječaja kako bismo naglasili da se upravljanje i razvoj Zagreba odvijaju pod interesom privatnog kapitala, bez brige o potrebama stanovnika i stvarnoj kvaliteti života u gradu. Zato postavljam pitanje čiji je centar grada? Riječ je o procesu gentrifikacije s tendencijom da javni život stanovnika zakine za centar grada i taj prostoromogući samo turistima, trgovinama i terasama.“, ističe Duda.

▼4&5▼

Uspomenu na ljeto 2015. upotpunjujemo tekstom Ubojstvo patrijarhata u pokušaju u kojem Petar Odak piše o ‘domestic noir-u’, podžanru krimića koji “zagriza upitanja patrijarhata, heteroseksizma, monogamije, a nisu mu strani, unutar tog kućansko-obiteljskog konteksta, ni razorni efekti našeg zlog ekonomskog sustava” i tekstom Tihane Bertek koja je u sezoni kiselih krastavaca preporučila par serija u kojima se pojavljuju dojmljivi, prilično zeznuti i osvježavajuće realistični ženski likovi.


Povezano