Objavljeno

Koliko nas za života košta menstruacija

U životu jedne ženeu prosjeku 2,280 dana otpadne na menstruaciju, što je približno 6 godina. Nije stoga čudno da žene u životu izdvoje znatan iznos za kupovinu uložaka i ostalih higijenskih proizvoda. Portal TheHuffington Post izračunao je koliko žene u Americi za života košta menstruacija, a Telegram donosi izračun za Hrvatsku.

U prosjeku žena godišnje ima 12 menstruacija koje traju otprilike pet dana. Najčešći proizvodi koji se u tom periodu koriste su ulošci, tamponi i lijekovi za ublažavanje menstrualnih bolova. Zbrojivši prosječne iznose koje žena u svom životu izdvoji za te proizvode dolazimo do iznosa od 21.938 kune ukoliko preferirate tampone, ili 26.444 kune ukoliko koristite uloške.

Nedavno provedeno istraživanje pokzuje da čak 70% žena koristi tampone, a ako u prosjeku mijenjaju tampon svaka četiri sata, to znači da potroše šest tampona dnevno. Menstruacija prosječno traje pet dana, stoga žena za vrijeme jedne menstruacije potroši ukupno 30 tampona. Za vrijeme 456 menstruacija, koliko ih žene u prosjeku u životu imaju, ukupno potroše 13.680 tampona, što iznosi 18.382 kuna.

Ukoliko žena koristi uloške, dnevno joj je u prosjeku također potrebno šest uložaka. Paket uložaka od 12 komada košta 20 kuna, a po menstruaciji potrošimo 30 uložaka. Za 456 menstruacija, potrebno joj je 13.680 uložaka, što ukupno iznosi 22.888 kuna.

U obzir treba uzeti i lijekove protiv bolova. Cijena kutije Neofena iznosi 26 kuna te se u njoj nalazi 20 tableta. Žene tablete najčešće koriste prva tri dana menstruacije, a popiju prosječno dvije tablete dnevno. To znači da je potrebno popiti šest tableta u jednom menstrualnom ciklusu. Kroz 456 ciklusa u životu potrošimo 2736 tableta, što vodi do iznosa od 3556 kuna.


Povezano