Objavljeno

Žene na Instagramu poručile: Voljeti sebe je najveća revolucija!

Instagram: @diana.mtkvc

Žene, baš kao i muškarce, treba poticati na otkrivanje vlastitog tijela i seksualnosti. Žene trebaju naučiti da je pričanje o seksu s partnerom ili drugim ljudima sasvim normalno i prirodno. U redu je uživati u seksu, u redu je reći partneru da ti nešto ne odgovara i da nisi zadovoljna seksom, u redu je samozadovoljavati se. Žene moraju napustiti ukorijenjeni sram i strah usađen od društva, a to je jedino moguće otvorenim razgovorom i edukacijom. Vrijeme je da seksualno aktivnim ženama prestanemo lijepiti negativne epitete. Vrijeme je da shvatimo da je ženska seksualnost nešto najprirodnije na svijetu. Vrijeme je za odgovoran seks bez srama, jer i žene zaslužuju orgazam!

Gornji paragraf dio je teksta koji je prije nekoliko dana na svom Instagram profilu objavio Grof Darkula (samozvani “influencer koji nikome ne ide na živce, motivacijski govornik koji ne prodaje maglu”). Ta objava, osim što je dobila puno više lajkova od ostalih objava na Grofovom profilu (a čovjek dijeli besplatne slatkiše i kozmetiku, halo!), potaknula je nekoliko ‘instagramerica’ da podijele vlastita iskustva i stavove o seksualnosti i tjelesnosti. Primjerice, Dunja i Nina pisale su o oslobađanju od srama, Lana o prihvaćanju vlastitog tijela, Stella o nadilaženju traume, dok se Diana izrazila u formi ilustracije.

Tema ženske seksualnosti trebala bi biti normalna stvar o kojoj se ležerno priča kao o svim drugim temama, bilo to u ženskom ili muškom društvu. Žene bi trebale biti otvorenije u pogledu masturbacije, trebale bi preuzeti kontrolu nad svojim seksualnim zadovoljstvom te više raspravljati o raznim iskustvima kako bi se izbjeglo bježanje i neugoda od takvih tema koje se još uvijek smatraju tabuom. Također, trebamo prestati osuđivati i komentirati tuđi izgled u negativnom kontekstu te očekivati da svi izgledaju isto i budu savršeni jer je to jednostavno nemoguće. Svi smo na svoj način savršeno nesavršeni i to je jedino čega trebamo uvijek biti svjesni. Ove ilustracije su samo moj mali doprinos cijeloj ovoj priči i moja podrška svim ženama da se prestanu sramiti samih sebe,” napisala je Diana.

Lana @lanabizelj

Znala sam skrivati svoje tijelo od dečka s kojim sam bila u vezi. Redovito nisam skidala majicu tijekom seksa jer jednom prilikom mi je rekao da mu se moji keloidi gade. I kod svakog neuspješnog seksa, okrivljavala bi sebe, gadila bi se sama sebi jer me on ne može gledati. Bili smo godinu dana u vezi. Mislila sam da sam odvratna. On bi se osjećao loše ako ja ne bi svršila, pa sam znala glumiti, zbog njega, kako se on ne bi osjećao loše. Jer, želim da bude sretan. Slagao mi je treninge i prehranu kako bi se ‘stesala’, jer ni sa svojih 60 kila na 179cm nisam bila dovoljno mršava. Barem ne po njegovim mjerilima. Bojala sam se da ću ga izgubiti. TO NIJE I NIKADA NEĆE BITI NORMALNO. Nije normalno da se sramimo. Nije normalno da ostajemo s nekim tko nas ne vidi. Nije normalno da ostajemo s nekim tko nas želi promijeniti. Nije normalno da se krivimo za poglede kroz tuđe naočale. Nije normalno da se osjećamo loše zbog tuđih postupaka. Nije normalno da šutimo.

Iako sam uvijek otvoreno pričala o seksu, rijetko sam išla u srž toga što me sjebalo u toj vezi. Nikad mi nije problem bio priznati da volim seks i zbog toga sam nebrojeno puno puta stavljena u kategoriju ‘drolje’. Jer nisam šutjela, jer sam bila otvorena i govorila, nisam imala tabu tema – društvo me stigmatiziralo i stavljalo etikete. Oba spola. Jer sam žena koja psuje i otvoreno priča o seksu. PRIČA. VERBALIZIRA. Muškarci su frajeri, žene su drolje, a trebaju biti dame.

Dugo mi je trebalo da se posložim nakon što je prekinuo sa mnom, da se vidim i pokupim komadiće koji su ostali. Dugo mi je trebalo da počnem voljeti svoje tijelo, s ožiljcima, celulitom, strijama i viškom kila. Dugo mi je trebalo da počnem doista uživati u sebi i potpuno se opustiti u seksu. Dugo mi je trebalo da me prestane smetati etiketa koju sam znala dobiti i da se prestanem preispitivati što radim krivo. Dugo mi je trebalo, ali se dogodilo.

Nina @ninabljak

Nikada nisam odglumila orgazam, no mnogo sam puta prešutjela loš seks. Stidjela sam se svog tijela. Nisam partnerima govorila što želim. Nakon seksa sam se odmah oblačila, a nekada se od stida nisam ni potpuno svlačila. Jedno sam vrijeme osjećala sram nakon orgazma, a u većini veza nisam ga mogla ni doživjeti i šutjela sam o tome. Zašto sam bila takva, pitam se otkako je @grofdarkula progovorio o ženama i seksu?!

Prestala sam biti tiha i stidljiva u pubertetu. Nisam šutjela o stvarima o kojima su šutjeli drugi. Nisam se bojala mašinicom skratiti dugu kosu. Moj prvi (pravi) dečko i ja nismo osjećali sram i neprestano smo otkrivali jedno drugo. No što je, kako i kada pošlo po krivu !? – pitanje je koje mi se cijeli dan provlači kroz glavu. Shvatila sam da odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, odgovora ima više. Odgovor su muškarci koji nikada ne pitaju, ne osluškuju i ne primjećuju. Odgovor je sram koji je ukorijenjen jer nam seks, ali i vlastito tijelo odmalena predstavljaju kao nešto grešno. Odgovor je društvo koje me je više puta čudno gledalo ako bih pred onima koje ne poznajem dovoljno pokušala govoriti o seksu. Odgovor su društvene mreže koje nam brišu videa na kojima nam se naziru bradavice. Odgovor su žene i muškarci koji nam govore da smo drolje ako smo imale više od dva partnera…

Vrijeme je da se to promijeni. Ako šutiš o seksu koji je bolan, neugodan ili jednostavno loš – ne radiš uslugu nikome. Reci! Upozori! Razgovaraj o onome što želiš! Prodisala sam kada sam i sama to počela raditi. Vjeruj mi, možeš i ti!

Dunja @cydoniaaaa

@grofdarkula je opet izvukao na površinu još jednu bitnu temu, pitanje žena i seksualnosti. Paralelno s tim, umjetnici osječkog kazališta radili su na novoj predstavi, koja se također bavi istom problematikom. Bravo! Ova godina je zbilja godina razvoja, refleksije i podizanja na jedan viši nivo kolektivne svijesti, i zato ću ju na vremenskoj crti vlastitog života pamtiti kao onu koja je bila u mnogočemu presudna.

Nisam slučajno baš za ovu temu odabrala jednu od mnogih slikarskih uprizorenja Pandore. Nažalost, tijekom našeg ljudskog postojanja, ženama se još od onih mladih, nježnih godina govorilo o sferi seksa, golog ljudskog tijela, intimnosti kao o nečemu sramotnom. Nečemu o čemu dobra djevojka, žena ne misli i ne govori. Ne uživa. Nešto što oskvrnjuje moral, čednost i vrijednost koju žena ima. Žalosno je kad pomislim, koliko je žena ostalo lišeno za bolje poznavanje sebe same tijekom naše povijesti, jer joj je netko usadio vjerovanje da bi takvo nešto bilo krimen. Svijet i društvo se mijenja, i koliko god se nama to putovanje nekad predugim i presporim činilo, postigli smo usput i brojne napretke. Izazvali smo val promjene i nastavljamo ga stvarati svakim svojim danom postojanja.

Htjela bih iskoristiti ovih par riječi ne da bih se osvrtala na ono loše, jer tome si dovoljno izložena uvijek. O tome se uvijek, iako posve nelogično, priča nekako zdušnije i glasnije. Seks nije tabu i ne treba biti tabu tema. Razgovor o istom je nešto što bi trebalo biti isključivo vođeno tvojom željom ili odlukom da s nekim podijeliš ili zadržiš za sebe. Nikako stidom, ni sramotom. Seksualnost nije nešto zbog čega bi se ijedno biće trebalo stidjeti. Tvoje tijelo je tvoje utočište. Kako te čini tvoja duša, čini te i tvoje tijelo koje nije ništa manje vrijedno. Žena si i biće si koje je vođeno kako svojim emocijama, nježnostima i umom, tako i svojom željom, čežnjom i strasti. Nisi zbog toga loša. Nisi zbog toga manje vrijedna. Zbog toga si cjelovita i potpuna. I na tebi je, i tebi samoj da osluškujući sebe definiraš svoje želje i potrebe.

Požuda i seksualnost nisu zla kob koja je snašla tvoju dušu kad si podignula poklopac zabranjene kutije. Ne dozvoli da ti život prođe u vjerovanju: “Znatiželja je ubila mačku.” Nadam se da ćeš ti koja možda ovih par riječi usput pročitaš, postići (ako do sada nisi), da se riješiš svih okova koji ti ne pripadaju. Da ćeš se osloboditi svih tuđih tereta, prisvojenih neznanja i zatvorenih škura uma. Nadam se da ćeš postati žena koja otkriva, spoznaje i uživa u svakom djeliću sebe, svog tijela i svog života. Žena koja se ne libi izraziti, govoriti ni iskazivati svoje želje. Bez obzira na to radilo se o temama koje se odvijaju unutar ili van tvoja četiri zida.

Stella @partofthesun

Ovu fotku nisam nikome pokazivala. Već četiri godine, kad god bih je pogledala osjetila bih onu istu bol koju sam osjećala kad sam napravila fotografiju. “Izgledaš bolesno. Mršavo. Tvoje tijelo nije nešto što bi trebala pokazivati uokolo.” Između redaka: “tvoje tijelo pripada mreni.” I sad kad ovo pišem osjećam nelagodu u trbuhu. Nisam sigurna trebam li ovo uopće objaviti ili ne. Srce mi lupa. Ali ja živim svoju istinu 100% i ova fotka mora ugledati svjetlo dana.

Proživjela sam neke užasne stvari o kojima nikad ne govorim. Tek sam nedavno shvatila koliko je zapravo bilo loše. Pokušala sam to gurnuti ispod tepiha. Ali Svemir ima svoje planove i stalno me podsjeća na prošlost, znajući da se nisam s njome u potpunosti pomirila. Shvatila sam da je jedini put naprijed prihvaćanje, i ako se želim zaliječiti, moram to reći naglas: bila sam zaista povrijeđena. Toliko povrijeđena da sam počela percipirati svoje tijelo kao nešto grešno. Skrivala sam tijelo odjećom jer su me naučili da su sve djevojke koje pokazuju tijelo drolje i da glume da su seksi kako bi dobile lajkove na Instagramu. Naučili su me da se skrivam, a sve što sam željela je potpuno se razotkriti.

Moram ovo podijeliti s javnošću i izložiti se vašoj prosudbi. Istovremeno, moram to podijeliti s javnošću kako bih svima poručila: Bez obzira na to što si doživjela, uvijek postoji izlaz.  Nikome ne duguješ ništa (osim roditeljima). I tvoje tijelo je tvoj dom. Skrbi o njemu i postupaj s njime kako god želiš. Nisi ničije vlasništvo. Reci kako se osjećaš i nemoj se bojati tražiti ono što želiš. Srce mi i dalje lupa i mučno mi je u želucu. Sjećam se kada sam prijateljici pročitala rečenicu iz svog dnevnika i rekla: “Možda ću jednog dana objaviti sve što sam napisala, ali bojim se da ću povrijediti neke ljude.” A ona je odgovorila: “Možda, ali što je sa svim ljudima kojima ćeš pomoći, jer upravo sada si meni pomogla više nego što možeš zamisliti.”


Fotografije i tekstovi preuzeti su uz dopuštenje autorica.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano