Objavljeno

Dvanaest odličnih knjiga o inspirativnim ženama

Ako tražite štivo za ljetni hlad, iz Flavorwireovog  popisa od 50 odličnih knjiga o inspirativnim ženama, za vas izdvajamo 12 naslova. 


Gertrude Stein: Autobiografija Alice B. Toklas

Prva na popisu slovi kao najčudnija „biografija“ svih vremena. Napisano riječima partnerice Alice B. Tolkas, Gertrude Stein, ovo je djelo prikaz tridesetak godina njezinog privatnog kao i njihova zajedničkoga života.

Frida Kahlo: The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait

Najotvorenije izdanje Kahloinog dnevnika u obliku faksimil prijepisa, koje otkriva zadnjih 10 godina njena života u crticama, snovima, ljubavnim pismima, pjesmama, raspravama na temu boli te u obliku vlastoručnih ilustracija.

Harriet Jacobs: Incidents in the Life of a Slave Girl

U ovoj odličnoj knjizi, jednoj od rijetkih osobnih priča napisanih od strane ropkinje, Jacobs pripovijeda o svom bijegu od barbarskog gospodara i epskom putovanju s ciljem ponovnog sjedinjenja sa vlastitom obitelji na sjeveru.

Janet Malcolm: The Silent Woman

Još jedna post-moderna biografija o poznatoj, kultnoj spisateljici. U ovoj knjizi Malcolm istražuje život i nasljeđe Sylvie Plath, naročito način na koji je potonje oblikovano i kontrolirano te kako se širi. Autorica također komentira ograničenja i biografije kao takve, naročito kad je u pitanju netko vođen gorljivom opsesijom.

Stacy Schiff: Kleopatra

Kleopatra je jedna od najuzbudljivijih i neodoljivih likova u svjetskoj povijesti. No tko je ona bila ustvari? Ova biografija otkriva stvarnu ženu skrivenu ispod mita i pogrešnog shvaćanja te pronalazi oštroumnu političarku, lidericu i ratnicu.

Lauren Bacall: Sama o sebi

Dobitnici nagrade National Book Award, memoari jedne od najvećih ikona filmskih platana te ujedno i najkarizmatičnijih glumica ikad. Ono što ih razlikuje od originala iz 1979. godine je 80 dodatnih stranica koje pričaju Bacallinu priča u 21. stoljeću. Daleko pametnije štivo od prosječnih celebrity memoara.

Jung Chang: Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern China

Nevjerojatna priča o Cixi, koja počinje prikazom 16-godišnje konkubine cara Xianfenga te kulminira ne samo tako što preuzima vladavinu nad cijelom državom nego je i uvodi u modernu eru po pitanju infrastrukture, vojne opremljenosti, struje te prava žena. Cixi je upamćena kao feministička ikona i vjerojatno najutjecajnija žena koja je živjela u Kini u 19. stoljeću.

Malala Yousafzai: Ja sam Malala

Kada govorimo o inspirativnim ženama valja spomenuti i Malalu Yousafzai, tinejdžerku, Pakistansku zagovornicu prava žena na obrazovanje, koja je trenutno najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ovi memoari, nadamo se, donose samo početak njezine karijere.

Julia Briggs: Virginia Woolf: An Inner Life

Jedna od rijetkih biografija o Virginiji Woolf koja kao primarni subjekt uzima autoricu, njen kreativni proces i rad, umjesto mita i društvenih drama o životu poznate spisateljice. Ako ste jedni/e od onih koji/e čitaju njezina djela zbog načina na koji predstavlja iskustvo, zbog njezinog uma koji prodire u cjelokupnu prozu, ovo je idealna biografija za vas. Na hrvatskom jeziku dostupna je biografija Virginije Woolf autorice Alexandre Harris.

Jean-Claude Baker: Josephine: The Hungry Heart

Priča o svevremenskoj, senzacionalnoj raspjevanoj djevojci Josephine Baker, ispričanoj od strane Jean-Claude Bakera poznatog kao „13. dijete od njenih 12 posvojenih“. Intrigantni uvid u ličnost koja nikad ne zastarijeva.

Elliott J. Gorn: Mother Jones: The Most Dangerous Woman in America

Odlična biografija o jednoj od najpoznatijih američkih predvodnica masovnih pobuna, organizatorici borbi za radnička prava i radikalnoj ikoni, Mary Harris „Mother“ Jones.

Nell Irvin Painter: Sojourner Truth: A Life, A Symbol

Vjerojatno najbolja knjiga o Sojourner Truth, proslavljenoj abolicionistkinji, uličnoj propovjednici, feministkinji i sve u svemu, legendi.


Povezano