Objavljeno

Bond, Jane Bond!

Glumica Gillian Anderson, najpoznatija po ulozi specijalne agentice Dane Scully u SF televizijskoj seriji The X-Files, ovih je dana postala pravi hit na Twitteru nakon što je na svom profilu objavila sliku kojom poručuje da je spremna preuzeti ulogu prve Bond žene u povijesti serijala o poznatom britanskom tajnom agentu.

Nakon što je prošloga tjedna Daniel Craig odbio 68 milijuna funti za ulogu u iduća dva filma o Bondu, obožavatelji/ce na svim društvenim mrežama iznose svoje teorije o novim potencijalnim Bondovima. Međutim, sugestija koju je Anderson iznijela na Twitteru definitivno bi bila pravo osvježenje u ovom serijalu. Tako bi James konačno imao priliku postati Jane i dopustiti gledateljima/cama da preispitaju načine na koje se u ovakvim žanrovima prikazuju odnosi između žena i muškaraca.

Do sada su žene u filmovima o Bondu, poznatije kao Bond djevojke, uvijek ‘služile’ isključivo kao lijepi privjesci s kojima Bond može ispijati svoj ‘shaken, not stirred’ martini, valjati se u krevetu ili rasprostrijeti krzno pred upaljenim kaminom, a da je u filmovima Bond smio biti prikazan kao običan smrtnik, vjerojatno bi mu tu i tamo natočile lavor s toplom vodom da opusti svoja nažuljana stopala.

Naravno, bilo je i onih žena koje su se svojim ‘ženskim čarima’ služile kako bi mu zavrtjele glavom i dovele ga u situaciju u kojoj bi im mogao ispričati neku strogo čuvanu tajnu ili se boriti za vlastiti život, ali je Bond uvijek bio korak ispred njih, ne samo svojim natprosječnim intelektualnim sposobnostima s kojima se nijedna od njih nije mogla mjeriti, već i svojim razoružavajućim osmjehom i neodoljivim mačo stavom koji bi ih prije ili kasnije natjerao da mu se predaju (na sve moguće načine na koje se jedna žena može predati snažnom, kršnom momku poput Bonda).

Kroz filmske adaptacije priče o Bondu prošlo je više od 75 žena koje su imale više ili manje značajne uloge Bondovih ljubavnica, a najzapamćenija među njima je svakako Pussy Galore (Mace u izobilju) koja je jedina žena u serijalu koja predvodi bandu organiziranih kriminalki, koje su usto i lezbijke. Iako se Pussy isprva odupire Bondovom šarmu, na kraju unatoč tome što se deklarira kao lezbijka, završi u njegovom zanosnom zagrljaju, što nam daje naslutiti koliki je zapravo raspon Bondovog šarma.

Ipak, priča koja datira još iz 1953. u svim svojim televizijskim, filmskim, radio, stripovskim ili gejmerskim  adaptacijama nikada  nije u pitanje dovodila rod ili seksualnu orijentaciju glavnog protagonista. Budimo realni, gay akciju ćemo prije dočekati u Dylanu Dogu nego u Bondu, ali zašto se ne bismo mogli nadati da je došlo vrijeme da na velikim ekranima s pištoljem u ruci pokraj šifre 007 konačno ugledamo žensko lice?

Ne samo da bi bilo interesantno gledati ženu u ulozi koja je već više od 60 godina rezervirana isključivo za muškarce, već bi bio pravi pothvat prilagoditi i ostatak scenarija ovakvom preokretu u radnji. Kako bi izgledali likovi koji bi tumačili Janeine neprijatelje? Kako bi se njezini neprijatelji odnosili prema činjenici da je ‘samo žena’? Bi li ostale žene koje se pojavljuju u serijalima bile njezine vjerne prijateljice i pouzdane doušnice ili bi ih pretvorili u hrpu ljubomornih vještica? Bi li i Jane Bond bila opasna zavodnica koja bi u svakom serijalu imala po nekoliko muškaraca koji joj privlače pažnju? I bi li tada Jane zapravo bila prozvana štracom?

Kako je trend apeliranja na izmjene u scenarijima poznatih filmova očito u porastu, tako je u Hollywoodu nedavno pokrenuta i peticija kojom su liberalnije javne i privatne osobe zatražile da Disney u svom crtanom filmu ‘Frozen’ glavnu junakinju deklarira kao lezbijku. Ova je ideja došla i do ušiju Željke Markić, koja je brže bolje na svojim stranicama pokrenula peticiju kako bi zaustavila tu tragičnu nepravdu kojom bi djeci masovno prali mozgove (jer poznato je da animirani filmovi utječu na našu seksualnu orijentaciju) i učili ih vrijednostima (poput tolerancije) koje su više nego nepoželjne u društvu. Nadamo se da idući potez ‘U ime obitelji’ neće uključivati i peticiju koja bi mogla spriječiti da James postane Jane, a mi konačno dobijemo priliku upoznati špijunski svijet kroz oči jedne žene.


Povezano